OTMICA AVIONA

VIDEO: KRAJ TALAČKE KRIZE Rastrojeni otmičar je uhićen, svi putnici na sigurnom, članovi posade bježali kroz prozor kokpita!

Avion je trebao sletjeti u Kairo, ali je odmah nakon polijetanja promijenio smjer
A LAN Airlines plane lands at Santiago International Airport, Chile, in this January 27, 2016 file photo. REUTERS/Ivan Alvarado/Files GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH "BUSINESS WEEK AHEAD MARCH 7" FOR ALL IMAGES
 Â© Ivan Alvarado / Reuters

Kronologija današnjih događaja u vezi otmice zrakoplova

14:10 - Slijedi utvrđivanje motiva otmičara. Zasad se čini potpuno rastrojenim, navodno je tražio i da se sretne sa službenicima EU te ode na drugi aerodrom...

---------------------

13:47 - Talačka kriza je završila, otmičar je uhićen! Prema natpisima britanskih medija zrakoplov je napustio ruku podignutih iznad glave.

---------------------

13:41 - Krajnje je nejasno koliko je talaca preostalo u zrakoplovu, ako li itko... Sky News prenosi da je još troje ljudi izašlo iz aviona.

---------------------

13:31 - Sky News je prenio video ciparske televizije na kojem se jasno vidi kako jedna osoba kroz prozor kokpita izlazi iz zrakoplova. Ovo je u najmanju ruku vrlo neobična otmica.









---------------------

13:09 - S druge strane, ciparska policija je sve više nestrpljiva s otmičarom. Potpuno su očistili aerodrom te doveli snajperiste.









---------------------

13:05 - Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades uspio je vidjeti smiješnu stranu otmice. Prije završetka konferencije s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom kroz smijeh je komentirao da je "uvijek žena uključena".

---------------------

NOVO: 12:20 - Otmičar je navodno zatražio puštanje odreređenih ženskih zarobljenika iz egipatskih zatvora.

---------------------

11:40 - Ime otmičara nije Ibrahim Samaha, već Seif El Din Mustafa.

---------------------

NOVO 11:29 - Počela je press konferencija egipatskog ministra za civlinu avijaciju. Potvrđeno je da je na avionu bilo 55 putnika različitih nacionalnosti, plus članovi posade.

Ministarstvo ne može sa sigurnošću potvrditi je li samoubilački pojas na otmičaru pravi, ali se policija i ostale nadležne službe ponašaju kao da jest.

U zrakoplovu je preostao 7 osoba uz otmičara - pilot, kopilot, žena - članica posade, službenik za sigurnost i tri putnika. Ovo proturječi ranijim informacijama BBC-a da su svi putnici oslobođeni.

Ministar ističe da do sada "nisu dobili konkretnih zahtjeva otmičara koje mogu objaviti".

---------------------

11:23 - Čovjek koji je identificiran kao otmičar zarkoplova, Ibrahim Samaha, tvrdi da je riječ o zamjeni identiteta. Profesor veterine Samaha tvrdi za BBC da je on bio samo jedan od putnika.

---------------------

11:12 - Putnici pušteni iz zrakoplova na fotografijama i videu doimaju se prilično opušteno.

Egipatski mediji objavili su video trenutka kada je otmičar jednoj službenici predao pismo namijenjeno njegovoj bivšoj ženi.









---------------------

11:00 - Ciparski službenik potvrdio je da je Egipćanin oteo avion kako bi se spojio s bivšom ženom.

---------------------

10.42 - Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades potvrdio je da otmica nema veze s terorizmom. Javio se i egipatski ministar vanjski poslova koji je cijelu priču sažeo u jednoj rečenici:

- On nije terorist, on je idiot! Teroristi su luđaci, ali nisu glupi. Za razliku od ovog tupana...

U međuvremenu, u zračnu luku je stigla i supruga otmičara...

---------------------

NOVO 10.35 - Dopisnik AFP-a tvrdi kako petoro osoba odjevenih u uniformama posade napuštaju zrakoplov.

---------------------

10.30 - Otmičar je inače profesor veterine koji je završio prestižni fakultet u Atlanti, u SAD-u. Glasnogovornik egipatske vlade za AP je rekao da je otmičar prvo naredio pilotu da vozi prema Turskoj, ali kada mu je ovaj objasnio da nema dovoljno goriva, onda se odlučio za Cipar.

U međuvremenu su procurile informacije o putnicima u avionu. Egipatsko ministarstvo navelo je da je na letu bilo 8 Amerikanaca, 4 Britanca, 4 Nizozemca, 2 Belgijca, Francuz, Talijan, 2 Grka i jedan Sirijac. Također, još tri stranca su bila u avionu čija nacionalnost još uvijek je nepoznata.

---------------------

NOVO: 10:20 - Informacije kojima raspolaže ciparska državna televizija upućuju na osobne, a ne političke motive otmičara. Njegova bivša žena navodno živi na Cipru te je i njoj namijenio pismo za koje je tražio da ga vlasti pošalju.









---------------------

10:08 - Izvor iz ciparske policije rekao je lokalnim medijima da policija na aerodrom dovodi bivšu ženu otmičara kako bi razgovarala s njim, piše Telegraph.

---------------------

9:54 - Neki od medija izvještavaju da su samo Egipćani pušteni iz zrakoplova, što bi značilo da je najmanje dvadesetak putnika drugih nacionalnosti još u avionu. Ciparski službenici vjeruju da je na avionu samo jedan otmičar.

---------------------

9:45 - Lokalni mediji s Cipra izvještavaju da otmičar navodno traži politički azil i prevoditelja, piše Sky News. Ciparski mediji također izvještavaju da je otmičar zatražio da se pošalje pismo jednoj djevojci na Cipru.

---------------------

9:31 - Egipatska državna televizija objavila je da je ime otmičara Ibrahim Samaha. Otmičar (ili otmičari, ako se ustanovi da ih je više) još uvijek nije istaknuo nikakve zahtjeve. Špekulira se da je u pitanju egipatski ili libijski državljanin.









---------------------

9:25 - Egyptair je objavio da je otmičar pustio sve iz aviona osim četiri stranaca i članove posade.

---------------------

9:10 - Egipatsko ministarstvo zaduženo za civilnu avijaciju u izvješću kaže da je pilot Omar Al-Gammal obavijestio vlasti da mu je zaprijetio putnik koji je na sebi imao pojas s eksplozivom, piše Sky News.









---------------------

9:07 - AFP, pozivajući se na ciparsku televiziju, navodi da je otmičar pustio 20 putnika, sve Egipćane. Još uvijek je nejasno je li riječ o jednom ili više otmičara.

---------------------

9:00 Associated Press javlja da su otmičari pustili žene i djecu iz zrakoplova. Neki od njih već izlaze iz aviona.









---------------------

8:56 - Ciparski mediji izvještavaju da je jedan od otmičara opasan pojasom sa eksplozivom te je zatražio od policije da se makne s mjesta događaja, piše Telegraph.

---------------------

8.48 - Egyptair je službeno potvrdio da je avion na letu MS181 otet, te su dodali da će uskoro objaviti priopćenje.

---------------------

Putnički avion EgyptAiar otet je odmah nakon što je napustio Alexandriju i nakon nekoliko sati leta sletio u ciparsku Larnacu. Okolonosti događaja još uvijek su nepoznate... Na letu je 81 putnik i sedam članova posade.

Ciparska državna televizija objavila je da je avion sigurno sletio, ali da je vlastima dojavljeno da je unutra bomba.

Avion je trebao letjeti na relaciji Aleksandrija - Kairo, ali je odmah nakon polijetanja promijenio smjer i krenuo prema Cipru. Odmah po slijetanju u Larnacu, na pistu su došla brojna vozila policija i hitne pomoći.

Vjeruje se da je u avionu najmanje jedan naoružani otmičar.

USKORO OPŠIRNIJE...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:41