SIGURNOST 'NULA'

VIDEO: PROCURILA SNIMKA NADZORNE KAMERE IZ ZRAČNE LUKE Evo kako je otmičar prošvercao lažni pojas s eksplozivom u avion

 youtube screenshot

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je snimke s nadzornih kamera u zračnoj luci koje pokazuju otmičara aviona Egyptaira kako bez većih prolazi detektor metala i kreće na ukrcavanje. Egipćani su valjda na taj način htjeli pokazati kako su u Aleksandriji ispoštovane sve sigurnosne procedure, ali opet ostaje nejasno kako nitko nije primijetio sumnjivi pojas. Naime, nakon što je Seif Eldin Mustafa prošao detektor, čovjek iz osiguranja ga je pretresao, te na kraju čak izmijenio par riječi s njim. S obzirom da lažni pojas nije bio baš tako mali, nemoguće je da ga nije 'napipao'. S druge strane, ako je Mustafa stavio pojas u torbu, opet je čudno kako ga ljudi iz osiguranja nisu vidjeli na ekranu...

Inače, ciparski sud stavio je Mustafu u pritvor na osam dana. Tih će osam dana dozvoliti policiji da istraži tu otmicu aviona sa sretnim krajem za 55 putnika i članova posade, živih i zdravih. Policija je na sudu navela da bi Seif al-Din Muhamed Mustafa (58) mogao biti optužen za otmicu aviona i osoba s ciljem odvođenja u nepoznatom smjeru, prijeteće ponašanje i druga djela koja krše protuteroristički zakon.

Egipćanina sud nije ispitao ali je on prstima pokazao znak "v" za pobjedu pred novinarima po završetku saslušanja pri ulasku u policijsko vozilo.

Otmičar je pod izlikom da nosi eksplozivni pojas primorao pilota Airbusa A-320 nacionalne tvrtke EgyptAir na liniji Aleksandrija - Kairo da se uputi na Cipar, 500 kilometara od egipatske obale. Uslijedilo je šest sati napetosti u zračnoj luci Larnaka za 55 putnika i članova posade koji su postepeno oslobađani.

Pirat je zahtijevao da njegova supruga, Cipranka s kojom ima više djece, dođe u zračnu luku da joj preda pismo.

Seif al-Din Muhamed Musafa živio je na Cipru do 1994. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:29