TO JE DEMOKRACIJA

Transseksualci u Indiji priznati kao treći spol

 AFP

Nakon višegodišnje kampanje indijski eunusi i transseksualci izborili su pravo da ih se na biračkim popisima i iskaznicama klasificira kao zaseban spol, odnosno kao 'one koji ne pripadaju ni muškom ni ženskom spolu', piše Daily Telegraph.

Procjenjuje se da u Indiji ima više od šest milijuna eunuha i transseksualaca koji se nazivaju 'hidžre'. Prema tjelesnim osobinama uglavnom su muškarci, a iako se često nazivaju eunusima, relativno mali broj njih podvrgava se kirurškoj promjeni spola. Gotovo redovito se odijevaju u žensku odjeću i smatraju ženama. Manji broj hidžra dolazi iz redova žena.

- Priznavanje eunuha i transseksualaca za treći spol daje nam odvojeni identitet koji smo uvijek tražili, rekao je poznati borac za prava eunuha Laxmi Narayan Tripati i dodao kako je to znak prave demokracije.

Hidžre su u Indiji u prošlosti često bojkotirali izbore jer se nisu htjeli izjasniti kao pripadnici muškog ili ženskog spola na formularima. U putovnicama i nekim drugim državnim dokumentima imali su pravo upisati 'E' kao eunusi, međutim, na izborima takva mogućnost nije postojala.

Nakon ove odluke vlasti, hidžre će i na biračkim dokumentima, kao što su identifikacijske kartice i birački popisi, tamo gdje treba pisati spolna pripadnost moći napisati ili zaokružiti riječ 'ostali'.

Ashok Row Kavi, koji radi sa seksualnim manjinama u okviru UNAIDS-a, organizacije Ujedinjenih naroda za borbu protiv side, pozdravio je odluku izborne komisije.

- Ovo je ogroman korak za zajednice koje je društvo odbacivalo i prema kojima nije pokazivalo toleranciju - izjavio je Kavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:07