ISPOVIJEST TRANVESTITA

Zarobljena u muškom tijelu: Silovali su me u wc-u kad sam imao osam, otad sam Sandra

Lijepo mi je u Koprivnici i Podravini, mislim da su me građani dobro prihvatili iako me policija legitimirala tri puta jer sam se pojavio u ženskoj odjeći, opisao je transvestit Adnan Buljubašić
 Nikola Wolf/CROPIX/Podravski list

KOPRIVNICA - Transvestit Adnan Buljubašić, koji inače živi u Kopanhagenu, zatekao je građane Koprivnice za prošlotjednog turističkog posjeta tom gradu. Na ulici pojavio se obučen kao žena, s umjetnim grudima, torbicom i mašnicom na glavi.

Iako je u Koprivnici bio već šest puta, to je bilo prvi put da je odlučio grad obilaziti u ženskoj odjeći.

Adnana smo ovih dana uspjeli kontaktirati te nam je odlučio spričati potresnu priču koja ga je navela da postane transtvestit. Na ispovijest se odlučio jer, kako je rekao, želi da javnost pokuša shvatiti ljude poput njega i pružiti im priliku da se uklope.

Rekao nam je kako se od svoje osme godine osjeća kao da ne pripada u muško tijelo, a na to ga je potaknulo potresno iskustvo - silovan je u WC-u škole.

Ženske krpice

- U WC-u u školi naišao je jedan muškarac koji me silovao. Tad sam imala samo osam godina i od onda se osjećam kao žena zarobljena u muškom tijelu. Još u osnovnoj školi počela sam nositi odjeću za djevojčice pa su me dječaci iz razreda čudno gledali - ispričao je Adnan koji si je nadjenuo ime Sandra i voli da ga i drugi tako oslovljavaju.

Ispričao je kako se prije deset godina namjeravao podvrgnuti operaciji promjene spola, ali je odustao zbog neslaganja obitelji.

- Moja obitelj ne može prihvatiti da sam transvestit. Nisu mogli shvatiti moje osjećaje, ali kad sam odrastao počeo sam nositi grudnjak, ženske čarape, suknje i šminku. No, kad sam s roditeljima i bratom ne nosim žensku odjeću da ih ne povrijedim, ali to mi je jako teško.

U muškoj odjeći loše se osjećam i kad dođem u trgovinu moram kupiti žensku robu – ispričao nam je Adnan.

On je rodom iz Doboja, trenutno živi u Kopenhagenu, a u Koprivnici nije bio prvi put.

- Bilo mi je lijepo u Koprivnici, mislim da su me građani dobro prihvatili iako me policija legitimirala tri puta jer sam prvi put posjetio taj grad u ženskoj odjeći. To mi je bio već šesti posjet, bila sam na Podravskim motivima i Picokijadi, jako volim Podravinu i tu imam prijatelje.

Kad sam obilazila koprivničke trgovine kupovala sam žensku odjeću i mislim da prodavačice nisu znale da sam muško, već su mislile da sam žena. Međutim, puno mi je lakše u zapadnim europskim zemljama, tamo su navikli na ljude poput mene i prihvatili nas kao normalne – rekao nam je Adnan.

Tri operacije

Adnan se u ljubavni odnos prvi put upustio kad je imao 15 godina.

- Sa 15 godina spavala sam s muškarcem i od onda imam seksualne odnose – kaže Adnan.

Tvrdi da vodi normalan život, voli putovati, a spomenuo je kako kad koristi javni wc, uvijek ide u ženski. Trenutno je u mirovini, a prije je radio kao konobar. Kaže i kako boluje od ciroze jetre, prošao je tri operacije i jedva ostao živ, pa više ne može raditi.

- Radila sam kao konobarica na Jadranskoj rivijeri od 1984. do 1989. godine, hotel Riviera Portorož, hotel Laguna Gradac i hotel Haludovo Malinska. Kad sam negdje na putovanju i koristim javne WC-e, normalno mi je da uđem u ženski toalet.

Kad sam tako u Splitu ušla u ženski wc žena koja je tamo radila mislila je da sam žena - rekao je Adnan.

Anđela Lenhard Antolin: Adnan je pristojna i kulturna osoba

- Adnana Buljubašića upoznala sam prije šest godina, nakon što se počeo javljati u emisiju Podravski složenac. Tako je upoznao i brojne domaćice iz našeg kraja s kojima je razmjenjivao kulinarska iskustva – rekla je Anđela Lenhard Antolin, koprivnička novinarka i voditeljica. Kaže kako je Adnan zavolio Koprivnicu i Podravski kraj te da nikad nije došao u posjet bez poklona. - Uvijek je donio bombonjeru ili kolače. On je jedna vrlo kulturna osoba koja je imala vrlo teško djetinstvo u Bosni. Upoznala sam njegove roditelje, koji su prije nekoliko godina s Adnanom posjetili Podravinu. Oni žive u Beču, otac mu je umirovljeni profesor, a majka je prije radila u računovodstvu jedne veće tvrtke. Adnan i jedan od braće, koji je vrhunski sportaš, žive u Danskoj, dok treći brat živi i radi u Australiji. Obitelj se razdvojila u vrijeme rata u Bosni – ispričala je Anđela. ( A.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02