IZBORI U AFGANISTANU

Talibani pucaju i ubijaju, ali ljudi ipak idu glasati

Izborno povjerenstvo je očekivalo da će do kraja dana na izbore izaći više od polovice birača
A woman leaves after casting her vote during the pariament elections in Kabul, Afghanistan, Saturday, Sept. 18, 2010. (AP Photo/Saurabh Das)
 AP

KABUL - Afganistansko izborno povjerenstvo s velikim je zadovoljstvom objavilo da je do podneva (po lokalnom vremenu) na izbore izašlo 32 posto birača te izrazilo nadu da bi se taj broj do kraja dana mogao i udvostručiti, što bi bio stvarni uspjeh drugih parlamentarnih izbora od američke vojne intervencije 2001. godine kojom je srušen talilbanski režim.

Prijetnja kaznama

Naime, talibani su i ovaj put, kao i prije predsjedničkih izbora, najavili da će kazniti sve one koji izađu na izbore: nije im teško raspoznati ih jer imaju prst zatamnjen tintom koja bi trebala osigurati da nitko ne glasuje dva puta ( iz nekih dijelova Kabula već su stigle pritužbe da se tinta lako skida).

Talibani su napali nekoliko izbornih mjesta i ubili šest osoba. Pokušali su i atentat na guvernera Kandahara, ali je on, na sreću, izbjegao bombu koja je bila postavljena uz cestu kojom je prolazio njegov konvoj. Kako bi pokazali svoju moć na izborni dan, talibani su napali i bazu NATO-a u Kabulu, koja im je omiljena meta u takvim slučajevima. Žrtava, na sreću, nije bilo. No, afganistanske snage sigurnosti tvrde kako su i talibani pretrpjeli velike gubitke te da ih je u izravnim sukobima poginulo najmanje 18.

Borba za 249 mjesta

Izborna su se mjesta trebala zatvoriti u 16 sati po lokalnom vremenu, ali vlasti su obećale da će svi koji budu još čekali u redu moći glasovati. Rezultati izbora za 249 mjesta u donjem domu parlamenta, Wolesi Jirgi, trebali bi biti poznati krajem idućeg mjeseca.

Posebno je važna utrka 406 žena za 68 mjesta koja im pripadaju po zakonu kako bi mogle raditi na poboljšanju položaja žena. Treba se nadati da predsjednik Hamid Karzai i njegova klika neće i ove izbore lažirati gdje god stigne kako bi učvrstio vlast jer bi takav rasplet događaja mogao biti katastrofalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:56