TERORISTIČKI NAPAD

Švedska u strahu: Dvije eksplozije u Stockholmu zbog potpore Afganistanu i karikature Muhameda

 AP photo/Scanpix Sweden/Marc Femenia

STOCKHOLM - Švedska je policija u nedjelju nastavila istraživati dvije eksplozije što su u subotu potresle središte Stocholma i u kojima je ubijena jedna osoba, a ranjene dvije.

U ulici Drottninggatan , inače popularnom mjestu za šoping, eksplodirao je automobil,a nakon toga dogodila se još jedna eksplozija u obližnjoj ulici Bryggargatan, gdje je i pronađeno tijelo muškarca.

Glasnogovornica švedske policije Petra Sjolander izjavila je kako je automobil koji je eksplodirao u sebi imao spremnike plina. Još uvijek nije jasno jesu li dvije eksplozije povezane, a na ulici se trenutno nalazi pirotehnički tim.

Policija se nije izjasnila o mogućoj terorističkoj pozadini eksplozija, ali je potvrdila primitak prijeteće elektronske poruke uoči toga događaja.

Stockholmski dnevni list Dagens Hyheter prenio je izjavu prolaznika koji je pokušao pružiti prvu pomoć muškarcu ozlijeđenom u eksploziji. Prolaznik, koji posjeduje temeljna znanja iz medicine, izjavio je da je ozlijeđeni muškarac imao više rana, "kao da mu je nešto eksplodiralo na trbuhu".

Prijetnja elektronskom poštom stigla je u švedsku novinsku agenciju TT, a sadržavala je poruku Šveđanima trebaju "umrijeti kao naša braća i sestre", s naznakom da je poruka povezana sa Švedskim angažmanom u Afganistanu te s umjetnikom koji je 2007. objavio karikature proroka Muhameda.

Policija je odbila govoriti o sadržaju poruke, osim što je potvrdila da ju proučava.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt poručio je u nedjelju rano ujutro da je riječ o mogućem terorističkom napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50