RADOST U RATNOJ ZONI

Šok u NATO-voj bazi u Afganistanu: Britanska vojnikinja rodila, a nije ni znala da je trudna!

Ovo je prvo ‘vojničko’ rođenje na terenu kad je riječ o britanskim vojnikinjama, no od 2003. iz Iraka i Afganistana kući je vraćeno 200-tinjak žena koje su otkrile da su trudne
 RAF

Britanska vojnikinja šokirala je naciju, a bogme i samu sebe, nakon što je u NATO-voj bazi u Afganistanu nenadano rodila sina.

- Majka i beba u stabilnom su stanju, poručilo je britansko ministarstvo obrane, ističući kako inače ne šalju trudne žene u svjetske krizne zone. No novopečena majka nije imala pojma da je trudna. Da je u drugom stanju, postala je svjesna tek nakon što su je iznenada uhvatili bolovi u trbuhu. Rodila je u utorak.

Do poroda je došlo pet tjedana prije termina, no bolničko osoblje u terenskoj bolnici nemirne provincije Helmand uspješno je izvelo operaciju. Kako navodi BBC-jeva dopisnica, to je prvo ‘vojničko’ rođenje na terenu kad je riječ o vojnicima iz Velike Britanije, no od 2003. iz Iraka i Afganistana kući je vraćeno 200-tinjak žena koje su otkrile da su trudne.

Dijete je, navodi se u priopćenju za medije, začeto u ožujku, prije nego je žena stigla u Afganistan . Zrakoplov s liječničkom ekipom poslan je u Helmand kako bi se majci i djetetu osigurao povratak kući. Vojnikinja je bila u topničkoj postrojbi. Ženama se, kažu vojni izvori, kao i muškarcima provjerava zdravstveno stanje prije odlaska na misiju, no to ovisi o tome u kojoj jedinici služe. Nije standardno da ih se testira na trudnoću. No kako je ovo drugi ovakav slučaj, s razlikom da je prošle godine jedna Britanka koja je bila trudna na bojištu rodila po povraku kući, to bi moglo izazvati debate o promjeni procedure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:21