AFERA VATILEAKS

Skandal, korupcija i spletkarenje potresaju Vatikan: Uhićeni Papin sobar tek je izvršitelj, među krticama je i misteriozni kardinal!

'Osobe odgovorne za otkrivanje dokumenata rade u Papinu korist zato što žele razotkriti korupciju u Crkvi'
 AP Photo/Eduardo Verdugo

NOVO >>> 15:45 Vatikan je demantirao navode talijanskih medija da je kardinal pod istragom, a glasnogovornik Federico Lombardi rekao je kako Sveta Stolica neće dopustiti medijski pritisak, piše Huffington Post.

Lombardi je rekao kako Papa detaljno, ali smireno, prati slučaj te kako je priča o unutarnjoj borbi za vlast napuhana.

Odvjetnik sobara rekao je kako njegov klijent surađuje s istražiteljima koji pokušavaju ući u trag ostalim osumnjičenim za odavanje tajnih dokumenata.

--------------------------------------

RIM - Jedan je kardinal među 'krticama' koji su odavali tajne dokumente Svete Stolice, a uhićeni Papin sobar Paolo Gabriele tek je izvršitelj, piše u ponedjeljak talijanski tisak.

Vatikanska žandarmerija uhitila je Gabrielea i pronašla povjerljive dokumente u njegovu domu, oko mjesec dana nakon osnutka istražnog povjerenstva koje treba rasvijetliti aferu oko iznošenja dokumenata koja od siječnja potresa Vatikan.

PIŠE INOSLAV BEŠKER: Uhićenje sobara dio je općeg rata u Vatikanu: Papu ruše kardinali kojima je ugrozio njihove interese

Knjiga novinara Gianluigija Nuzzija "Njegova Svetost" objavljena u Italiji prije osam dana sadrži dosad neviđen broj povjerljivih dokumenata koji govore o korupciji i spletkarenju u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. Ti dokumenti ne donose velika iznenađenja, ali otkrivaju mržnju i podmetanja među kardinalima i u vrhu Crkve, pri čemu jedni optužuju druge i povjeravajući se Papi, uvjeravaju ga u svoju odanost.

Jedan od vatikanskih anonimnih izvora rekao je, odgovarajući na pitanje lista La Repubblica, da osobe odgovorne za otkrivanje dokumenata "rade u Papinu korist zato što žele razotkriti korupciju koja zadnjih godina postoji u Crkvi".

- Ali pravi organizatori su kardinali. Ima i monsinjora, tajnika i sitnijih riba, dodao je.

Među 'krticama' "ima onih koji se ne slažu s kardinalom državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom, onih koji misle da je Benedikt XVI. preslab da vodi Crkvu i onih koji misle da je sada pravi trenutak da se istaknu", rekao je isti anonimni izvor.

Rimski "Il Messagero" i milanska " Corriere della Sera " igraju se riječima pa na svojim naslovnicama pišu kako je u Vatikanu "kardinal (vrsta ptice) vodio gavrana" koji je iznosio dokumente iz Vatikana.

Talijanski vatikanisti isticali su proteklog vikenda da Papin sobar, čovjek koji je uvijek bio jako privržen Svetom Ocu, po svoj prilici nije bio kadar sam organizirati ovo veliko iznošenje dokumenata prozvano 'Vatileaks'.

Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46) za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:29