PIŠE INOSLAV BEŠKER

Papin sobar ići će na sud: Uz dokumente ukrao i ček Benedikta XVI. od 100.000 eura

 AFP

RIM - Donedavnome Papinu sobaru Paolu Gabrieleu na suđenju koje počinje ujesen prijeti kazna od 1-6 godina zatvora zbog teške krađe - objavio je novinarima u ponedjeljak u Vatikanu pročelnik Ureda za novinstvo o. Rafaele Lombardi. Predmet krađe su ne samo Papini dokumenti, uglavnom na njemačkom jeziku, nego i ček na 100.000 eura naslovljen na Benedikta XVI. te još neki darovi Papi. Kaže Lombardi da međutim “riskira malo ili ništa” Claudio Sciarpelletti, informatički stručnjak koji je bio posrednik između sobara i drugih osoba, čija su imena u optužnici zamijenjena slovima abecede. O Sciarpellettiju se dosad nije ni čulo.

Slušao ‘duhovnog vođu’

Papin sobar Gabriele, čovjek koji je imao pristup i u spavaonicu i u radnu sobu poglavara Katoličke crkve i koji je stajao uz Benedikta XVI u papamobilu, od Pape je ponizno tražio oproštenje, tvrdeći da je sve što je pogriješio učinio vjerujući da je za dobro samoga Pape i Katoličke crkve. Dapače, tvrdi da je u početku nijekao krivicu, jer ga je tako uputio njegov “duhovni vođa”, čije ime nije objavljeno. Taj “vođa” je navodno spalio dokumente koje mu je Gabriele proslijedio - što sve zvuči kao jeftin filmski scenarij.

Ostaju, dakle, otvorena pitanja eventualnih sukrivaca, ne samo duhovnog vođe. Lombardi je rekao da vatikanski magistrati “niti potvrđuju niti poriču” eventualan nastavak istrage o eventualnim sobarevim sukrivcima. Novinar Paul Badde, dopisnik Die Welta blizak Papi, poimenično je kao sukrivce optužio Ingrid Stampu, biskupa Josefa Clemensa, te kardinala Paola Sardija, tvrdeći da su oni manipulirali sobarom. Vatikan je to odlučno zanijekao.

Većina dokumenata za čije otuđivanje je Paolo Gabriele sada već i optužen a ne samo okrivljen bila je na njemačkome, koji bivši sobar ne zna beknuti, pa je nejasno kako ih je birao, ako ih je on birao. Zato je informator Die Welta upro prstom na Ingrid Stampu, blisku Papinu suradnicu, koja je nekadašnjem kardinalu Ratzingeru vodila kućanstvo od 1991, pošto je umrla Maria Ratzinger, sestra sadašnjeg Pape. Stampa slovi kao vrsna prevoditeljica na njemački jezik, ne samo s talijanskoga, nego i s poljskoga, s kojega je prevodila tekstove prethodnog pape Wojtyle. Ona je uredila talijanska izdanja dviju dosadašnjih Benediktovih knjiga o Isusu. Sada se čeka treća knjiga, pa i zato da se vidi je li Stampa ostala urednicom, ili je zaista maknuta.

Sumnjiva susjeda

Preko njezinih ruku su prolazili zapravo svi tekstovi Benedikta XVI jer on , za razliku od svoga blaženog prethodnika i dalje sve piše rukom - a Stampa se nametnula kao zapravo jedina osoba kadra dešifrirati Papin minuciozan i pomalo zakučast rukopis.

U Vatikanu je bila susjeda Paola Gabrielea, česta večernja gošća u njegovu domu. Po nekima su joj Gabrieleova djeca nadomještala unuke.

Zatrovani odnosi

A bila je i u izvrsnim odnosima s mons. Clemensom, zakletim dušmaninom Papina osobnog tajnika mons. Georga Gänsweina. Po verziji Die Welta, ti navodni urotnici koji su manipulirali sobarom bili su motivirani pizmom što ih je Gänswein udaljio od Pape, pa su birali dokumente koji ocrnjuju Gänsweina i kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Afera Vatileaks već je znatno naškodila ugledu Vatikana. Po nekima sve je to ujdurma da se Benedikt XVI prikaže kao suviše zadubljen u knjige i nesposoban ne samo vladati Crkvom, nego čak i birati najbliže svoje radno okružje. Možda se i zato, barem zasad, prikrivaju imena sobarovih mnogo obrazovanijih ortaka. U svakom slučaju, ta afera pokazuje da su u pojedinim vatikanskim krugovima, pa i u najbližemu Papinu okružju, odnosi baš zatrovani. To ipak, usuđujem se reći, nema veze ni s politikom, ni s upravljanjem Katoličkom crkvom, nego je riječ naprosto o poremećenim ljudskim odnosima u zatvorenoj sredini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:32