ŠOKANTNE OPTUŽBE

SEKS SKANDAL TRESE DIPLOMACIJU 'Konzul je otvorio svoj privatni bordel, seksao se s tri prostitutke dnevno'

NAPULJ - Nekoliko zaposlenika američkog konzulata u Napulju otkrilo je nevjerojatnu razvratnost konzula Donalda Moorea, koji je tu diplomatsku misiju tijekom svog mandata od 2010. do 2013. godine navodno pretvorio u privatni kupleraj neviđenih razmjera. Glavnu ulogu u seksualnim igricama s lokalnim prostitutkama, koje najvećim dijelom organizira zloglasna mafija Camorra, imao je upravo Moore, koji ih je u svoj apartman na prvom katu dnevno znao dovoditi po tri.

Čak je dao agraditi lift koji je vodio direktno na šesti kat koji je bio rezerviran samo za njega i dame noći. Do njega se moglo doći kroz sporedni ulaz u zgradu, a vrata su se mogla otvoriti isključivo nakon utipkavanja tajne lozinke.

'Žene su poput žvakaće gume. Stvorene su da ih sazvačete, a zatim ispljunete', hvalio se Moore Kerry Howard, zaposlenici konzulata koja je protiv njega u svojstvu zviždača podnijela tužbu, a dušu je otvorila za Newsweek. Svoje je seksualne avanture Moore nazvao engleskim izrazom 'sexercise', što bi se otprilike moglo prevesti kao dnevna seksualna razonoda.

Jedan drugi zaposlenik konzulata, koji je u strahu da će dobiti otkaz htio ostati anoniman, bivšeg je konzula nazvao bolesnikom. 'To je najodvratnije mjesto na kojem sam radio otkad sam zaposlen u diplomaciji', rekao je.

Moore je, osim što je spavao s većinom napuljskih prostitutki, na intimni odnos navodno prisilio prevoditeljicu s talijanskog, koja je bila zaposlena u konzulatu. S njom je stvar otišla toliko daleko da je zatrudnjela, a on ju je, tvrdi ranije spomenuta Howard u svojoj tužbi, natjerao na pobačaj. Žena je navodno još uvijek zaposlena u konzulatu, ali Newsweek nije od nje uspio dobiti komentar.

Glasnogovornik konzulata također nije htio komentirati slučaj, već je sve upite preusmjerio na odjel za odnose s javnošću State Departmenta u Washingtonu, u kojemu odbacuju sve navode u tužbi i najavljuju sudsku bitku za svog diplomata. 'To su samo optužbe gospođe Howard, a ne činjenice', kažu u State Departmentu.

Howard je tužbu, između ostalog, podnijela i zbog činjenice da je Napulj vrlo važna lokacija za američke nacionalne interese. Ondje se, primjerice, izdaju vize Irancima koji pokušavaju pobjeći iz svoje domovine zbog političke nepodobnosti, a u napuljskoj je luci stacionirana američka 6. pomorska flota.

Zgrada konzulata ima šest katova i relativno je laka meta za teroriste. Na dan krvavog napada na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 2012. godine sigurnosni je dužnosnik u konzulatu na izvanrednom sastanku preporučio da se, s obzirom da je u to vrijeme trebalo hitno pojačati sigurnosne mjere u svim američkim diplomatskim misijama, na najvišem katu formira tzv. sigurna soba za slučaj nužde.

No, Moore je takvu ideju srezao u korijenu tvrdeći da mu cijeli dan dolazi netko u goste. 'Bili smo šokirani njegovom reakcijom. Pitali smo ga nekoliko puta je li ozbiljan, ali je pobjesnio što se uopće netko usuđuje remetiti njegovu privatnost', rekao je jedan neimenovani zaposlenik konzulata.

Svima koji su ga bilo što pitali počeo je prijetiti, a među njima je bila i Kerry Howard. Ona ga optužuje da je sve snimke nadzornih kamera, na kojima se vidi da su mu u posjet svakodnevno dolazile prostitutke, po njegovoj naredbi izbrisane.

Jedan drugi zaposlenik potvrđuje njezine optužbe o prijetnjama. 'Donald Moore bi joj se toliko fizički približio da bi osjetila kapljice njegove sline kako joj padaju na lice dok bi govorio. Vrištao je na nju i urlikao da ne vrijedi ni pišljivog boba kao žena', navodi zaposlenik.

I Howard i drugi žalili su se ambasadi u Rimu, ali tamo su im rekli da pokušaju ignorirati situaciju.

Newsweek navodi da je Moore s ponašanjem imao problema i na drugim lokacijama gdje je radio kao diplomat, no očito je da ima neku snažnu vezu u State Departmentu koja ga štiti. Trenutno je raspoređen u Alabami na vojnom koledžu za zračno ratovanje, kojim upravlja State Department. Howard i ostali s kojima je Newsweek stupio u kontakt cijeli slučaj uspoređuju sa zataškavanjem slučajeva pedofilije u Katoličkoj crkvi.

'To što State Department odbija moje navode ne znači da se sve o čemu govorim nije dogodilo. Svi oni znaju da je isti problem Moore imao i deset godina ranije u konzulatu u Milanu', rekla je Howard.

Sam konzul nije htio dati nikakav komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34