SUROVA STVARNOST

PAKAO MALOLJETNE PROSTITUCIJE NA BALKANU 'Uglađeni im muškarci gase cigarete po genitalijama i tuku ih'

Djevojke u Crnoj Gori s 15 ili 16 godina ulaze u svijet prostitucije, kazala je u intervjuu za Dan ravnateljica NVO Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović, prenosi Blic.

- Mamac za ulazak u taj surovi svijet obično su poslovi go-go plesačica, objašnjava Petrović u razgovoru za podgorički dnevnik.

Ona dodaje da iskustva NVO Crnogorski ženski lobi ukazuje da svet prostitucije prate droga i alkohol.

- One svašta doživljavaju, dolaze im svakakvi ljudi s kojima moraju biti. Tu su čak i muškarci koji bi im po godinama mogli biti djedovi ili očevi. Redovno su s njihove strane izložene maltretiranju, kaže Petrović i naglašava da su njezini aktivisti imali priliku pričati s djevojkama kojima su klijenti odgrizli dijelove tijela, gasili cigarete po intimnim dijelovima pa i onima koje su polagali na stol, prekrivali hranom i jeli s njih.

- Tu se ne radi o ljudima koji su, da tako kažem, u društvu prepoznati kao manijaci ili psihopati. Najčešće su to vrlo uglađene osobe koje imaju obitelji, a plaćaju maloljetnim djevojkama da bi se na njima iživljavali. Prostitutke rijetko žele pričati o svojim klijentima, nikada ne kažu tko je ili čime se bavi iako sigurno znaju. One čak ni nama neće reći ime i prezime tih ljudi, ali mi ih to i ne tražimo, samo ih znamo po nadimcima, kaže Petrović.

Ona smatra da dobrovoljna prostitucija ne postoji i da je zbog toga protiv svih inicijativa za njezinu legalizaciju te da je ovaj problem najprisutniji u Budvi, Baru i Tivtu, na cetinjskoj i nikšićkoj magistrali.

- Mi možda ne vidimo te djevojke, ali to nije zato što ih nema nego iz razloga što se dobar dio posla, u smislu zakazivanja sastanaka s mušterijama, obavlja putem telefona. Ali, ima ih na primjer pored magistrale, one stopiraju pa kada netko naiđe ponude se. Nikada ne rade taj posao same, uvijek iza njih stoji neki svodnik ili kako ga one zovu gazda, koji im često dogovara sastanke, nalazi mušterije i naravno uzima im dobar dio zarade, kaže Petrović.

Ona tvrdi da na Crnogorskom primorju trenutno sigurno ima na stotine prostitutki koje se kriju pod izgovorom da rade drugi posao.

- Najčešće su to go-go plesačice. Kada prođete šetalištem i vidite takve stvari znajte da je iza toga uvijek prostitucija. Nama su djevojke ispričale da na primjer od 22 do 3 sata ujutro rade kao plesačica, a onda im gazda nađe mušteriju. Tada odlaze s mušterijom, a u slučaju racije imaju pripremljenu priču da su one s tim čovjekom dobrovoljno, kaže Petrović.

Ona objašnjava da su djevojke koje su natjerane na prostituciju uplašene jer svaki njihov pogrešan potez gazda može surovo kazniti.

- Često se okomljuju na njihove obitelji. Svaka djevojka koja se bavi tim poslom smatra da je dužna gazdi za odjeću, hranu ili smještaj i on je uvijek drži u šaci. Mlade žene koje se bave pružanjem seksualnih usluga uvijek imaju plan da za godinu dana izađu iz tog svijeta, ali se to rijetko stvarno i dogodi, kaže Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:31