NOVI PROBLEM

SAUDIJCI U SVAĐI S AMERIKOM 'Uznemirava nas Obamina politika!'

Odnosi dviju zemalja značajno su se pogoršali i nakon terorističkog napada na Ameriku 11. rujna 2001. jer je većina al-Qaidinih napadača bila iz Saudijske Arabije.
 AFP

Uznemireni politikom američkog predsjednika Baracka Obame prema Iranu i Siriji, članovi Saudijske vladajuće obitelji upozorili su da bi ona mogla dovesti njihovo savezništvo s Amerikancima u duboku krizu. Šef saudijske obavještajne službe najavio je “veliki zaokret” u odnosima s SAD-om kao prosvjed protiv američke pasivnosti u sirijskom građanskom ratu i novog približavanja Iranu, rekao je u utorak Reutersovim novinarima izvor iz saudijskih političkih krugova.

Princ Bandar bin Sultan europske je diplomate obavijestio da su Sjedinjene Države propustile učinkovito djelovati protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Asada i u izraelsko-palestinskom sukobu, da se približavaju Teheranu i nisu stali iz Saudijske Arabije kad je podržala gušenje demokratskih prosvjeda u Bahrainu 2011.

“Saudijsko udaljavanje od SAD-a je veliko, ne žele više biti ovisni o tom odnosu” rekao je izvor. Nije još jasno imA li princ Bandar, koji je 22 godine bio saudijski veleposlanik u Washingtonu, podršku kralja Abdullaha. Princ Bandar poznat je kao zagovornik tvrde linije u vanjskoj politici, posebno prema Iranu. Sunitsko kraljevstvo prirodni je rival šijitskom Iranu a Iran je sirijski saveznik. Bandar je sin bivšeg ministra obrane princa Sultana i štićenik pokojnog kralja Fahda, ali je ispao iz milosti kralja Abdullaha nakon što se s njim 2005. sukobio oko vanjske politike. Prošle godine je rehabilitiran i dobio je zadatak da sruši Asada. On otada predvodi operaciju naoružavanja sirijskih pobunjenika. Nedavno je najavio da planira ograničiti suradnju s SAD-om jer odnosi već neko vrijeme slabe, Saudijci se boje da će se Amerikanci pomiriti s Iranom i okrenuti im leđa, a onda će, strahuju, propasti i njihov plan eliminacije Bashara al-Asada.

Udaljavanje Saudijaca i Amerikanaca, tvrde saudijski izvori za Reuters, moglo bi imati dalekosežne posljedice na trgovinu oružjem i naftom između dviju zemalja. Zategnuti odnosi SAD-a i Saudijske Arabije vidjeli su se u Washingtonu kada je jedan saudijski princ Turki al-Faisal, inače poznat po nediplomatskim javnim istupima, krizirao Obaminu politiku prema Bliskom istoku i optužio ga za “nećkanje” oko Sirije i izraelsko-palestinskog sukoba. Ismijao je američko-ruski dogovor o eliminaciji Asadova kemijskog oružja i tvrdi da je to bilo sredstvo odvraćanja Obame od vojne akcije u Siriji. “Ova šarada međunarodne kontrole Basharova kemijskog arsenala bila bi smiješna da nije tako očigledno perfidna. I osmišjlena ne samo da bi Obama mogao reterirati od vojnog udara negod a pomogne Asadu u klanju vlastitog naroda.” rekao je princ Turki, bivši direktor saudijske obavještajne službe.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija saveznici su otkad je 1932. proglašeno saudijsko kraljevstvo. Riyadh je dobio moćnog vojnog zaštitnika a Washington siguran dotok nafte. Ove neugodne izjave stižu na 40. obljetnicu naftnog embarga iz 1973. koji su arapski proizvođači nametnuli zapadnim zemljama kao osvetu za njihovu podršku Izraelu u Jom Kipurskom ratu u listopadu 1973.

Odnosi dviju zemalja značajno su se pogoršali i nakon terorističkog napada na Ameriku 11. rujna 2001. jer je većina al-Qaidinih napadača bila iz Saudijske Arabije.

Sada Saudijska Arabija šalje jake znakove nezadovoljstva Obaminom vanjskom politikom. Demonstrativno su odbili prestižni dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN-a navodeći kao razlog svoju ljutnju zbog odbijanja međunarodne zajednice da okonča rat u Siriji i učini bilo što po pitanju ostalih problema na Bliskom istoku. Princ Turki rekao je da se Saudijci neće predomisliti.

“Nema ništa hirovito u odluci da propustimo članstvo u Vijeću sigurnosti. Ona je utemeljena na iskustvu o neučinkovitosti toga tijela” rekao je na sastanku Nacionalnog vijeća za američko-arapske odnose u Washingtonu. Vijeće sigurnosti UN-a paralizirano je oko Sirije jer stalne članice Rusija i Kina neprekidno blokiraju provedbu mjera iz rezolucije koja osuđuje Asadove napade na vlastiti narod.

Američkog državnog tajnika Johna Kerryja novinari su zatekli u Londonu kad se to dogodilo i pitali što se događa. Rekao je da je sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Saudom al-Faisalom u ponedjeljak u Parizu razgovarao o njihovoj zabrinutosti. Rekao mu je da je i loš dogovor s Iranom bolji od nikakvog. Saudijska Arabija i dalje je najveći svjetski izvoznik nafte i većinu prihoda od nje i investira u SAD-u, većina deviznih rezervi saudijske središnje banke je u dolarima, riječ je o 690 milijardi, uglavnom američkih državnih obveznica. Saudijski izvori izgovaraju rečenicu koja u međunarodnoj politici nikad ne nosi dobro i svi je mrze čuti:

“Sve su opcije sada na stolu i sigurni smo da će naše odluke imati jak odjek” To navodno znači da se Saudijci više ne namjeravaju koordinirati s Amerikancima oko Sirije i da će nastaviti naoružavatii financirati pobunjeničku vojsku po svom. Obavijestili su Ameriknace o svojim akcijama u Siriji i diplomati kažu da su uvažili američki zahtjev da ne pomažu pobunjeničkim skupinama naprednim oružjem za koje se Zapad boji da bi moglo pasti u ruke grupama povezanima s al-Qaidom.

I dalje očekuju da će njihovi pritisci navesti predsjednika Baracka Obamu da se uključi u operacije u Siriji, ali u Americi premoćno prevladava mišljenje da bi to bila velika greška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:26