'DOBROVOLJNI PROCES POVRATKA'

Sarkozy ukrcava Rome na avion za Rumunjsku

Francuska deportira Rome iz ilegalnih kampova tvrdeći da su oni rasadnici kriminala
 AFP

PARIZ - Francuska je jučer počela kontroverznu deportaciju oko 700 Roma koji će posebnim letovima biti prebačeni u Rumunjsku i Bugarsku, sve u sklopu ofenzivnog plana rješavanja problema ilegalne imigracije koji podržava predsjednik Nicolas Sarkozy.

Socijalne implikacije

Prva 93 Roma koja su pristala na povratak dobila su karte za jučerašnji popodnevni let u Bukurešt, javile su agencije, dok že ostali biti deportirani u vežim skupinama do kraja mjeseca.

Svaka odrasla osoba koja pristane na “dobrovoljni proces povratka” dobit že od Francuske 300, a svako dijete 100 eura. Deportirani Romi iseljeni su iz oko 40 ilegalnih kampova za koje je francuska vlast izjavila da su rasadnici kriminala, traffickinga, prostitucije i eksploatacije djece.

Policijsku akciju “čišženja” kampova i deportaciju osudili su aktivisti za ljudska prava ističuži da je riječ o diskriminaciji i stigmatizaciji jedne od najranjivijih europskih manjina. Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi zabrinut je zbog socijalnih implikacija koje nose.

- Brinu me populizam i ksenofobne reakcije - izjavio je Baconschi. Političari u Rumunjskoj smatraju da potez služi dobivanju političkih bodova kod konzervativnih birača. UN-ovo tijelo za suzbijanje rasne diskriminacije osvrnulo se, pak, na ton političkog diskursa u Francuskoj ističuži da tamo jačaju rasizam i ksenofobija.

Nakon 93 osobe jučer, oko 132 bi danas trebale biti deportirane u Temišvar i Bukurešt, a 26. kolovoza još 160. Vež je prošle godine iz Francuske izbačeno 10.000 Roma, no ovo je prva deportacija nakon Sarkozyjeve najave strožeg postupanja sa strancima.

Integracija u društvo

Jedan član Sarkozyjeva UMP-a usporedio je postrojavanje Roma prije deportacije s nacističkim metodama. EU je izjavio da pozorno prati policijske akcije u Francuskoj.

- Mjere koje smo poduzeli odgovaraju pravilima i ne krše slobodno kretanje u EU - poručili su iz francuskog ministarstva vanjskih poslova. Kako se vežina Roma koji su prije izbačeni vratila, Francuska je najavila da že od rumunjskih vlasti tražiti da bolje porade na njihovoj integraciji u - rumunjsko društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:43