ZA DOSTOJANSTVO EUROPSKIH ROMA

Pariz: Dvjesto ljudi u povorci "Roma Pridea"

Miluna a young Roma stands in a camp, in Fleury Merogis, south of Paris, Monday, Sept. 6, 2010. France has stepped up its long-standing policy of rounding up Eastern European Gypsies, or Roma, and sending them home. Officials have dismantled more than 100 illegal camps and expelled hundreds of Roma, mostly to Romania and Bulgaria. (AP Photo/Christophe Ena)
 AP

Dvjestotinjak ljudi, među kojima i romski redatelj Tony Gatlif, okupilo se u nedjelju u Parizu na drugom "Roma Prideu", hodnji za dostojanstvo europskih Roma, na poziv različitih organizacija i uglednika.

Sudionici skupa tražili su potpuno ukidanje dozvole za kretanje, u Francuskoj obvezatne za osobe bez stalnog prebivališta, koju je u petak tek djelomično ukinuo Ustavni sud, vrhovna instanca zadužena za provjeru sukladnosti zakona i ustava.

"Odluka Ustavnog suda je sramotna. Ona odobrava diskriminatoran, nedemokratski i antirepublikanski zakon", ocijenio je Benjamin Abtan, predsjednik Europskog proturasističkog pokreta (EGAM), organizator ovog skupa koji se istodobno održava u 14 europskih zemalja.

Tony Gatlif je pružio potporu sudionicima tako što je na pozornicu postavljenu na Pantheonovu trgu doveo umjetnike i glazbenike.

U petak je Ustavni sud djelomično ukinuo zakon iz 1969. o upravnom statusu osoba bez stalnog prebivališta, zadržavši ipak načelo obvezatnih dozvola za kretanje i zamijenivši "karton" koji svaka tri mjeseca moraju ovjeravati u policiji, manje obvezujućom "knjižicom o kretanju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:00