AIR SARKO ONE

Sarkozy: Hoću isti avion kao Obama... jer ja to zaslužujem

U francuskoj vladi tvrde da nema ništa ekstravagantnog i razmetljivog u vezi s novim predsjedničkim avionom

PARIZ - San francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da leti u velikom stilu konačno će se ostvariti, prenosi Telegraph. Naime, njegov novi predsjednički avion, od milja prozvan “Air Sarko One”, koji se bez problema može mjeriti s predsjedničkim avionom Baracka Obame, uspješno je prošao svoj prvi testni let u jugozapadnom francuskom gradu Bordeauxu.

“Ptica” kojom će od listopada, kada bude definitivno završen, letjeti francuski državnik i njegova supruga Carla Bruni, zaista je fascinantna. Stoji čak 180 milijuna eura, a sadrži sobu za sastanke koja može primiti čak 12 osoba, zatim 60 sjedala ekonomske klase, zaštićeni komunikacijski sustav, pojačan trup i sustav za odvraćanje projektila.

Veći raspon krila

Osim toga, imat će i spavaću sobu, sustav klima-uređaja koji bi trebao riješiti problem ako predsjednik odluči zapaliti koju cigaru te raspon krila veći za 50-ak centimetara od američkog, Obamina, predsjedničkog zrakoplova. Uz to, francuske vlasti također namjeravaju flotom novih, manjih zrakoplova zamijeniti i one avione koji su trenutačno na raspolaganju ministrima. Među tim novim zrakoplovima bit će dva modela Falcon 7Xs koji često koriste pripadnici jet-seta. Jedan od ta dva ljepotana već je dobio nadimak “Air Carla One”, po Sarkozyjevoj dragoj.

S obzirom na performanse novog predsjedničkog aviona, Sarkozy će se napokon moći opustiti. On je dosad, kako prenose mediji, navodno zavidio Obami na njegovu luksuznom Boeingu 747-200B. Pritom se navodno cijelo vrijeme žalio da njegova dva manja predsjednička aviona modela Airbus A319 nemaju sve ono što bi zrakoplov predsjedničkog kalibra morao imati. Prema Sarkozyjevu mišljenju, zrakoplov skrojen za francuskog predsjednika trebao bi imati i predsjedničku kadu.

Komercijalni letovi

Sarkozy je čak navodno zahtijevao ugradnju kade, no na kraju su mu ipak uspjeli objasniti da to nije vrlo pametan prohtjev. U slučaju turbulencija, upozorili su ga, voda iz kade mogla bi oštetiti elektronički sustav u zrakoplovu.

No, Sarkozyjevi prohtjevi nisu baš naišli na odobravanje javnosti, pogotovo zbog trenutačne financijske situacije, ali i pokušaja drugih svjetskih vođa da ipak malo stegnu remen. Među njima je i britanski premijer David Cameron koji je odlučio, kako bi uštedio, letjeti komercijalnim zrakoplovima. Cameronov prethodnik Gordon Brown, pak, odustao je i od ideje bivšega premijera Tonyja Blaira da Britanija potroši 100 milijuna funti na dva nova predsjednička aviona.

Unatoč tome, Sarkozy ne odustaje. Štoviše, u njegovoj su vladi poručili da u vezi s novim predsjedničkim zrakoplovom nema ništa ekstravagantno.

- Ovdje se ne radi ni o čemu razmetljivom, jednostavno je riječ o želji da oprema odgovara petoj po redu sili na svijetu - objasnili su kratko i jasno.

Državni zrakoplovi

Uz to, brane se i argumentom da će avion kupiti novcem od prodaje dva manja zrakoplova koji su trenutačno u upotrebi. Ta računica ipak ne drži vodu jer se njihova vrijednost procjenjuje na samo 20 milijuna eura.

Mnogi državnici imaju na raspolaganju državne zrakoplove, no neki su posebni. Primjerice, sultan od Bruneja i Dragi vođa Kim Jong-il.

Ekscentrici bez mjere

Kim Jong Il: Dragi vođa iz Sjeverne Koreje zazire od vožnje zrakoplovom iz sigurnosnih razloga. No, zato na raspolaganju za svoju vlastitu upotrebu ima šest vlakova

Hassanal Bolkiah: Za razliku od Dragog vođe, sultan od Bruneja ne boji se voziti avionom. Zato u svom vlasništvu ima i jednu od najraskošnijih predsjedničkih flota na svijetu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55