SKLONOST LUKSUZU

Sarkozy plaća 1 milijun eura za vrata u zrakoplovu, a prva dama 241.000 eura za cvijeće

 AFP

Za francuskog je predsjednika ovaj tjedan jedan od najvećih izazova u karijeri. Potkraj tjedna, naime, ponovno će se naći pod povećalom svjetske javnosti kao domaćin ovogodišnjeg susreta zemalja G20 u Cannesu. Sudeći prema problemima eurozone i nepovjerenju u njihovo skoro rješavanje, malo je vjerojatno da će sunce Azurne obale ublažiti napetosti između svjetskih lidera. Istovremeno, glamurozno okruženje juga Francuske samo će dodatno naglasiti nadimak koji je Nicolas Sarkozy dobio zbog svog ekstravagantnog životnog stila - predsjednik Bling Bling.

Sigurno je da će i u Cannes stići u velikom stilu pošto je prošloga tjedna dočekao svoj predsjednički Airbus A330 vrijedan 300 milijuna funti. Sarkozy, kojega muči nizak rast, sada je pronašao uspješan, iako vrlo skup način da svoje kolege, lidere 20 najvećih svjetskih ekonomija gleda svisoka.

Ekskluzivni zrakoplov

Po mnogočemu je riječ o najekskluzivnijem zrakoplovu koji je svijet dosad vidio. Samo namještanje interijera s komotnom spavaćom sobom i kupaonicom stajalo je 250.000 funti. Posebna vrata za zvučnu izolaciju na spavaćoj sobi košataju 1 milijun funti. To je prvi mlazni avion u povijesti s instaliranom pećnicom za kruh kako bi predsjednik i u zraku mogao uživati u svježim bagetama. Samo je taj luksuz stajao oko 65.000 funti. Za Sarkozyja će dolazak u Cannes neupitno biti ugodan i ispunjen mirisom svježeg kruha, ali obrnuto je proporcionalan svemu što posljednjih tjedana nastoji poručiti na svojim učestalim sastancima s europskim liderima i obraćanjem javnosti stavom heroja koji spašava eurozonu.

Dosta mu oprostili

Tijekom njegova četverogodišnjeg mandata koji se ovih dana bliži kraju - predsjednička kampanja počela je ovoga mjeseca - izbirljivi Francuzi štošta su oprostili svom predsjedniku - činjenicu da je sin mađarskog imigranta, njegov glamurozan životni stil, brak s Carlom Bruni. No, usporedo s nezadovoljstvom u državi raste naglasak na neprimjerenosti predsjednikove ljubavi prema skupim stvarima. Kako izlazi na vidjelo da za njegov istančani luksuz plaćaju porezni obveznici, to izaziva očekivano negodovanje. Sarkozy i Carla Bruni imaju brojne rezidencije - uz Elizejsku palaču tu su luksuzna imanja izvan Pariza i ljetnikovac na jugoistočnoj obali, te lovačka kuća u blizini Pirineja. U tim ih rezidencijama služi brojna posluga, u kojoj su i priznati francuski sommelieri te vrhunski kuhari, što svake godine stoji nekoliko milijuna eura.

Oveća skupina

Očekivano, uz predsjednika je 24 sata i oveća skupina stražara. Poznato je da prva dama Francuske voli cvijeće i često je se može vidjeti s golemim buketima ispred Elizejske palače. Ta njena ljubav porezne obveznike stoji 660 funti dnevno, odnosno 241.000 funti godišnje, što je podatak koji je šokirao Francuze pošto je godišnji račun cvjećara izašao u javnost.

Susret u Cannesu možda će imati tematiku štednje, ali ako je suditi po ranijim susretima državnika čiji je domaćin bio Sarkozy, bit će sve samo ne uspješan primjer štednje. Tijekom šestomjesečnog francuskog predsjedanja Europskom Unijom Sarkozy, neupitno dobar domaćin, šokirao je Francuze podatkom da je na ugošćavanje europskih lidera potrošio 160 milijuna funti. Samo jedna večera stajala je gotovo milijun funti, koliko i troškovi novog tepiha te preuređenja vrtova i konferencijske sale summita. U tih šest mjeseci organizirao je čak 500 predsjedničkih događanja, čija funkcija nije uvijek bila jasna.

Na ekstravagantni tuš, koji predsjednik nikada nije koristio, potrošeno je četvrt milijuna funti. Ta informacija, vrlo rijetka kada je riječ o predsjednikovim troškovima, izašla je u javnost zbog komplikacija prilikom njegove ugradnje.

Opseg ekscentričnosti

Naime, činjenica je da Francuzi mogu samo nagađati o opsegu ekscentričnosti svoga predsjednika. Zbog zakona o privatnosti koji štiti političare od medija, detalji o tome kamo odlazi novac poreznih obveznika obavijeni su velom tajne. Nije riječ samo o zakonskim ograničenjima, piše Elaine Sciolino, dopisnica New York Timesa iz Pariza, u svojoj studiji Francuza “La Seduction”.

“Tajnovitost u francuskom političkom i javnom životu je više od igre. Ona je dio nacionalne strategije preživljavanja. Odabir otkrivanja ili skrivanja informacija vezan je uz želju da se zadrži određeni imidž zemlje i njenih ljudi. Ružne istine lako se skrivaju radi zadržavanja slike ugodnog vanjskog svijeta u kojem svatko može funkcionirati. Ondje gdje je estetika u konfliktu s etikom, estetika često pobjeđuje”, piše. Sciolino se prisjeća razgovora s urednikom jednih francuskih novina koji je tvrdio da njegove kolege znaju za nepodopštine francuskih političara, ali o njima nikada ne pišu.

Ipak, vremena u kojima se nalazi Francuska možda će ohladiti ljubav prema tajnovitosti. Za državu u kojoj je stopa nezaposlenosti 10%, a javni dug iznosi rekordnih 85% BDP-a, odnosno 1,6 bilijuna funti, tajne o financijama sve su samo ne poželjne.

Opasnost od rušenja

Dok će ovoga tjedna francuski predsjednik neupitno pokazivati gostoljubivost, francuskoj državi prijeti opasnost od rušenja visokog AAA kreditnog rejtinga koji će se neupitno dogoditi ako bude prisiljena isplatiti domaće banke. Ako status bude srušen, to će imati utjecaja ne samo na Francusku nego i na sve druge zemlje koje pripadaju sve ugroženijoj eurozoni. Prije samo tjedan dana Sarkozy je ušutkaoDavida Camerona i poručio da se ne miješa u probleme eurozone. Vremena je sve manje da sam dokaže može li te probleme politički preživjeti, baš kao i ljubav prema skupim stvarima za koje eurozona više nema novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:52