AFGANISTAN

SAD i talibani pregovaraju o mirnom rješenju

KABUL - Sjedinjene Države pregovaraju s talibanima u Afganistanu, izjavio je jučer afganistanski predsjednik Hamid Karzai i tako prvi put službeno potvrdio da Washington nakon deset godina rata u toj zemlji pokušava pronaći i političko rješenje.

Odvojeni pregovori

“Naši pregovori s talibanima su započeli i kreću se u dobrom smjeru. Odvojene pregovore vode i inozemne države, među njima i SAD”, rekao je Karzai, govoreći na konferenciji u Kabulu.

Prije par tjedana američki ministar obrane Robert Gates izjavio je kako bi do kraja ove godine Washington mogao početi pregovore s predstavnicima talibanskih snaga, a ti su pregovori očito započeli ranije nego što je i on predviđao.

SAD će u srpnju povući iz Afganistana gotovo 100.000 svojih vojnika, a prema planiranom rasporedu namjerava sve sigurnosne nadležnosti predati afganistanskim snagama do 2014. Afganistanske vlasti već dulje vremena javno ističu nakanu da pokušaju naći političko rješenje konflikta s talibanima, dok je SAD izbjegavao progovarati o mogućoj ruci pomirenja talibanskom pokretu.

Napad na postaju

Međutim, da pregovori neće teći tako lako pokazao je samoubilački napad na policijsku postaju u Kabulu koji je uslijedio samo par sati nakon objave Karzaija i u kojemu je ubijeno najmanje devet ljudi. Odgovornost za teroristički napad preuzeli su upravo talibani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50