PRIZNANJE TEŠKO 11/9

VIDEO Hillary Clinton u ime SAD-a priznala: Mi smo stvorili Al-Qaidu i Osamu bin Ladena

Objašnjavajući američke odnose s vlastima u Pakistanu, Clinton podsjeća da su upravo SAD financirale borbu Talibana protiv Sovjetskog Saveza
 AFP

Krajem prošle godine na YouTubeu se pojavio video u kojem današnja američka državna tajnica Hillary Clinton priznaje da je upravo američka vlada sudjelovala u stvaranju i financiranju Al Qa'ide , protiv koje se danas žestoko bori često nazivajući je najopasnijom terorističkom skupinom na svijetu.

Vijest o video, koji je navodno nastao prije otprilike dvije godine, prenijela je većina američkih medija.

Na video se jasno i glasno vidi kako Clinton, vrlo važna politička figura u Sjedinjenim Američkim Državama, javno priznaje da su SAD imale ključnu ulogu u stvaranju lika i djela Osame bin Ladena te dovođenju Talibana na vlast u Afganistanu .

Objašnjavajući komplicirane američke odnose s vlastima u Pakistanu, Clinton podsjeća da su upravo Amerikanci financijski potpomagali borbu Talibana, koje se danas proziva teroristima, protiv, tada najvećeg američkog neprijatelja, Sovjetskog Saveza.

Clinton naglašava kako je glavnu riječ u svemu imao tadašnji predsjednik Ronald Reagan u partnerstvu s Kongresom, kojeg su vodili demokrati. Cilj je bio angažirati najradikalnije islamske fanatike i mudžahedine u regiji i poslati ih u borbu protiv Sovjeta.

Iako se u početku činilo kako će projekt posve uspjeti, jer su se Sovjeti morali povući iz Afganistana, a potom se i Savez raspao, borba je iza sebe ostavila zemlju punu oružja i minskih polja kojom lutaju militantne skupine. Osim toga, SAD su Afganistanu nametnule i međunarodne sankcije.

Posljedica neuspješne američke politike u Afganistanu, SAD se danas mora nositi s brojnim prijetnjama koje ugrožavaju sigurnost građana, kako u Afganistanu tako i u Americi.

No, prvi korak je napravljen, SAD su barem javno priznale odgovornost za situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36