'SABLJA' ZA DILERE

Razbijena narko-mafija u Srbiji: U akciji 'Morava' uhićene 654 osobe!

Policija je prvi put izvela ovako veliku operaciju na čitavom teritoriju Srbije. Pretreseno je 600 objekata, zaplijenjeno 20 kilograma heroina, milijun falsificiranih dolara, velika količina naoružanja, ukradeni automobili...
 CROPIX (arhiva)

BEOGRAD - Srpska policija uhitila je u akciji "Morava" čak 654 narko-dilera, piše beogradski Press. U ovoj sinkroniziranoj akciji, koja je izvedena širom Srbije, pretreseno je 600 objekata i zaplijenjeno nekoliko desetina kilograma narkotika, milijun falsificiranih dolara, velika količina oružja, a oduzeto je oko 20 luksuznih automobila. Kako Press saznaje, uhapšene su sve 654 osobe koje su bile na policijskom popisu.

Policija je prvi put izvela ovako veliku operaciju na čitavom teritoriju Srbije, a prva uhićenja počela su u petak navečer. U akciji je sudjelovalo više od 2.000 policajaca iz 27 policijskih uprava u Srbiji. Zasad je u pritvoru zadržano oko 120 osoba. Press navodi da je završnica ove akcije planirana mjesec dana, a policija je najavila i nova uhićenja.

- Policija u svojoj "bijeloj knjizi" ima imena glavnih narko-bosova i trgovaca drogom. Trebalo je vremena da prikupimo dovoljno dokaza i krenemo u akciju. Ona je izvedena sinkronizirano u nekoliko gradova u Srbiji. Akcija je počela u petak navečer, jer je poznato da se narko-dileri tada opskrbljuju drogom, koju prodaju za vikend pošto je tada najveća potražnja. Akciju je vodila Uprava kriminalističke policije. Najviše uhapšenih je u Beogradu, a narko-bosovi iz Novog Pazara i Sandžaka povezani su sa međunarodnim švercom droge. Među privedenim osobama nije bilo stranaca - kaže za Press izvor blizak istrazi:

Kod uhićenih je pronađeno nekoliko desetina kilograma raznih narkotika.

- Zaplijenjeno je 20 kilograma heroina. Kod dilera je nađeno i 57 komada pištolja i pušaka, kao i veća količina streljiva, pronađena su četiri ukradena automobila, a privremeno je oduzeto oko 20 automobila visoke klase, koji su u vlasništvu narko-dilera. Kod jedne osobe u Beogradu pronađeno je 1.052.000 falsificiranih američkih dolara. Ukupno je pronađeno 120.000 eura i 200.000 dinara - kaže Pressov sugovornik.

Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je da je u subotu rano ujutro uhićeno na desetine narko-dilera. - Bili smo usmjereni na presjecanje dilerske mreže. Kako se ove osobe bave i drugim vidovima kriminala, u akciji „Morava" pronađeni su počinitelji drugih teških kaznenih djela - istaknuo je Dačić.

Pale i 'krupne ribe'

Kako su prenijeli izvori u policiji, u Novom Pazaru su pali "krupniji dileri“, piše Blic. Među uhićenima je i Dževad Alibašić. On se dovodi u vezu s međunarodnom grupom trgovaca heroinom čiji su poslovi razgranati u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Tadić: Nastavit ćemo borbu

- Ovo nije akcija nijednog pojedinačnog ministarstva, već države Srbije i Savjeta za nacionalnu sigurnost koji je dao jasne naloge koja državna institucija i koja služba treba raditi svoj dio posla - izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić povodom akcije “Morava“ i dodao da je ovim završena prva etapa u borbi protiv organiziranog kriminla i korupcije u Srbiji.

Prema njegovim riječima, napor koji Srbija ulaže kako bi se iskorijenili organizirani kriminal i korupcija je možda važniji i od europskih integracija, jer on je, zapravo, pretpostavka integracija. - Nastavit ćemo borbu - poručio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:24