SRBIJANSKA MINISTRICA PRAVDE

Snežana Malović: Mafijašima smo zaplijenili 100 milijuna eura, a to je tek početak

Kriminalci su spremni robijati godinama ako znaju da ih vani čeka enormno bogatstvo, no ovaj zakon sve mijenja, oduzimamo im svaku moć

Sa Snežanom Malović, ministricom pravde Srbije, razgovarali smo o prvim učincima Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz kriminalnih djela koji Hrvatska tek priprema, a Srbija primjenjuje od 1. ožujka 2009.

Koliko ste mafijaške imovine dosad oduzeli?

- U nešto više od godinu dana koliko se zakon primjenjuje, vrijednost privremeno ili trajno oduzete imovine procjenjuje se na više od 100 milijuna eura. Očekujem da će se taj iznos višestruko uvećati u nastavku financijskih istraga. Kriminalci su spremni ležati u zatvorima, ako treba i po više desetina godina, ako znaju da ih, kad izađu iz zatvora, čeka enormno bogatstvo. Međutim, nakon ovog zakona temeljem kojeg im oduzimamo ekonomsku i svaku drugu moć, sve se mijenja. Rezultati ostvareni primjenom ovoga zakona naišli su na odobravanje i podršku građana, a mijenja se i svijest ljudi.

Tko u Srbiji upravlja oduzetom imovinom?

- Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, koja je formirana kao organ u sastavu Ministarstva pravde Srbije. Treba razlikovati dvije kategorije imovine s kojom Direkcija trenutno raspolaže: ona koja je trajno oduzeta nakon pravomoćne presude i imovina koja je osumnjičenom privremeno oduzeta u nekoj fazi postupka.

Koliko ste dosad imovine oduzeli trajno, a koliko privremeno?

- Trajno smo oduzeli građevinsku parcelu koja obuhvaća više od 20 ari u Šilerovoj ulici u Zemunu, a koja je pripadala vođama ‘zemunskog klana’. Vrijednost joj je procijenjena na oko 1,2 milijuna eura. Također, trajno je oduzet i dio kuće Milorada Ulemeka Legije, pravomoćno osuđenog zbog ubojstva premijera Đinđića i drugih zločina. Vrijednost dijela Legijine kuće u beogradskom naselju Cerak, procjenjuje se na oko 250.000 eura. Kad je posrijedi privremeno oduzeta imovina okrivljenih pripadnika organiziranog kriminala protiv kojih se vodi kazneni postupak, Direkcija u ovom trenutku upravlja sa oko 20 kuća, 35 stanova, deset lokala, dva hotela, sindikalnim odmaralištem, više restorana i većim brojem automobila. Na računu Direkcije, trenutno se nalazi i oko 750.000 eura i oko dva milijuna dinara privremeno oduzetih sredstava, s tim što taj iznos svakodnevno raste. Istaknula bih da od iznajmljivanja privremeno oduzetih nekretnina Direkcija mjesečno uprihodi oko 14.500 eura.

Čiju ste sve imovinu privremeno oduzeli do okončanja sudskog postupka?

- Najviše privremeno oduzete imovine pripada klanu Darka Šarića, optuženog da je organizirao kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina od Latinske Amerike u zapadnu Europu. Privremeno zaplijenjena imovina koja pripada njemu, njegovom klanu i osobama povezanim s njim procijenjena je na više desetaka milijuna eura. Oduzeli smo mu više kuća, stanova, restorana, lokala, ali i dva hotela, Putnik i Vojvodina u Novom Sadu, većinski paket vlasništva sindikalnog odmarališta u Rovinju, većinski paket dionica pouzeća Jedinstvo. Dosadašnja praksa pokazala je da se veliki dio imovine formalno uopće ne nalazi u vlasništvu okrivljenih, već da je prenesen na druge s njima povezane osobe. Tako se na Lanu Popović, nevjenčanu suprugu Darka Šarića, vodi 12 parcela u Sremskoj Kamenici, četiri stana u Beogradu, obiteljska stambena zgrada, kao i 1,75 milijuna dinara i 159.000 eura. Oduzet je i dio imovine Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd, te Stanka Subotića Caneta, Siniše Stojičića, Darka Ercega i Darka Eleza.

Panika u podzemlju

Imaju li prijetnje zbog kojih ste se morali preseliti i podvrgnuti jakim mjerama osiguranja veze i s oduzimanjem mafijaške imovine?

- Svakako da je početak primjene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela unio paniku u kriminalne strukture. Prvi rezultati koji su vidljivi i mjerljivi unijeli su pravi potres u podzemlju. Jasno je da kriminalci ne prezaju ni od čega, kada im je ugrožena pozicija i kapital.

Odmaralište u Rovinju nije jedina Šarićeva nekretnina

Zašto bismo vjerovali da države koje su dugo žmirile na organizirani kriminal sad odjednom ozbiljno žele stati na kraj toj pojavi?

- U organiziranim grupama za distribuciju droge u SAD i zapadnu Europu vodeću ulogu imaju hrvatski, srpski, crnogorski i slovenski držav-ljani, a u biti njihovog djelo-vanja je pranje novca kroz pri-vatizacije, kupovine nekret- nina ili zemljišta. Klan Darka Šarića, novac nije prao samo u Srbiji što najbolje pokazuje slučaj odmarališta novosad-ske tvrtke Varadin u Rovinju koje je kupio prljavim nov-cem.To nije sve što je kupio u Hrvatskoj. Zakon o oduzima-nju imovine stečene kriminal-nim djelima, kada na ljeto bude kod vas usvojen, vrlo brzo će pokazati rezultate. Zakonodavna aktivnost na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije bila je u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj i u Srbiji izuzetno bogata, time je poslana jasna poruka - nema mjesta kriminalu. Došlo je vrijeme obračuna, predugo smo čekali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:27