IZBORI U AUSTRIJI

Preživjela iz Auschwitza potresnim videom poziva birače da odbace Hofera

 REUTERS

Gertrude je imala 16 godina kad su nju, oca, majku i dva brata nacisti deportirali u Auschwitz. Samo je ona preživjela.

Sjetite se prošlosti, pazite kako ćete glasati, upozorava Gertrude preko videoklipa koji je dosad vidjelo više od tri milijuna ljudi. Demonizacija drugih, ponižavanje koje oživljava ono najniže u ljudima, to ju je najviše alarmiralo, kaže. “Već sam vidjela taj scenarij. Mržnja se poticala i namjerno usađivala u ljude”, govori Gertrude u kameru.

Žestoka završnica

Snimku 89-godišnje Bečanke koja je preživjela holokaust predsjednički kandidat s podrškom Zelenih Alexander Van der Bellen pustio je u završnici kampanje austrijskih predsjedničkih izbora. Kampanja duga 350 dana završava žestoko: prva adventska subota u Beču je obično bila dan za shopping, s prvim predbožićnim popustima i duljim radnim vremenom trgovina. No ove subote, dan uoči izbora i sasvim neizvjesne bitke između kandidata Zelenih Alexandra van der Bellena i kandidata krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) Norberta Hofera, usred najveće gužve u Mariahilferstrasse najavljena je prosvjedna povorka Anti-Hofer demonstracija.

Austrijski izbori u nedjelju, 4. prosinca, kao i talijanski referendum istog dana, bit će prvi europski test snage vala populizma nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi. Trumpova pobjeda dala je novi vjetar u leđa Hoferu: slični su po suprotstavljanju migracijama i globalizaciji te po okretanju leđa političkoj korektnosti. Austrijski predsjednik nema posebnih ovlasti, no Hoferova pobjeda dala bi krila Slobodarskoj stranci i otvorila vrata kraju dvovlašća dviju velikih stranaka lijevog i desnog centra SPO i OVP, koje vode Austriju gotovo čitavo vrijeme od 1945.

Ozbiljna šteta

U svibnju je u drugom krugu uz razliku od 31.000 glasova pobijedio Van der Bellen, ali je na zahtjev Hofera sud tu pobjedu poništio zbog nepravilnosti s glasovima pristiglim poštom. Rezultat je sasvim neizvjestan, jer ankete obojici kandidata daju podjednake izglede, ili je razlika toliko mala da ne isključuje suprotan rezultat. Po Gallupu, Hofer pobjeđuje sa 52 posto, no po anketi ATV televizije, pobjeđuje Van der Bellen sa 51 posto. Slobodarska stranka je kandidirala umivenog, pristojnog Hofera, koji je sposoban osvojiti više glasova od šefa stranke jastreba Heinza-Christiana Strachea. Nekoliko uglednih konzervativnih političara ovog je vikenda izašlo s javnim apelom biračima da ne glasaju za Hofera. Bivši vicekancelar Wilhelm Molterer i bivši povjerenik EU za poljoprivredu Franz Fischler, oboje iz Narodne stranke (ÖVP), poručili su da Austrija mora ostati pouzdan europski partner. “Ne treba nam da se nagađa o izlasku iz EU”, upozoravaju. Hofer je više puta rekao da će pozvati na referendum o članstvu ako Unija iskoristi Brexit za centralizaciju ili ako bi EU pozvala Tursku u članstvo. “FPO se igra s izlazom Austrije iz EU već 20 godina. Mnogi u Europi se boje da bi takve spekulacije mogle izazvati lavinu desnog populizma”, upozorio je Van der Bellen ovog vikenda u TV debati s Hoferom. Različito gledaju na vanjsku politiku: za Van der Bellena najvažniji su dobri odnosi s Njemačkom, najvećim trgovinskim partnerom Austrije, no za Hofera su ključni dobri odnosi s Rusijom te s istočnoeuropskim i srednjoeuropskim zemljama. Hofer skuplja glasove na nepopularnosti Angele Merkel kod dijela konzervativnih birača, pa je napada da je izazvala ozbiljnu štetu po Europu politikom otvorenih vrata prema migrantima, uključujući i teroriste koji su prošli kroz Austriju.

Jamac suživota

Velika tema kampanje je koketiranje Hofera i FPO-a s nacizmom. “Istinski uz božju pomoć - So wahr mit Gott helge” Hoferov je slogan s plakata. Čula sam to još 1933., rekla je gospođa Gertruda. Tri protestantske crkve su osudile zloupotrebu imena Božjeg, ne i katolička. Austrijski predsjednik mora biti jamac suživota, što je inkompatibilno s govorima u kojima se potiču strah, mržnja i traže žrtveni jarci, upozorili su ovog vikenda vodeći konzervativci, pozivajući birače da glasaju za Van der Bellena. OVP je ipak podijeljena, dio je za Hofera. Razočaranje klasičnim strankama i rast nezaposlenosti idu u prilog Hoferu. Austrija je u godinama krize imala najnižu nezaposlenost u EU, oko šest posto, no sada je već na 8,6 posto. I oni koji žive dobro, u strahu su da će izgubiti ono što imaju. Samo 23 posto Austrijanaca optimistično je u vezi budućnosti, pokazalo je istraživanje agencije Imas. Na strahu raste desnica. “Austrijski poslovi su prije svega za Austrijance, ne za one iz drugih članica EU, a definitivno ne za većinom ekonomske migrante”, poručio je Hofer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45