OBITELJSKI POSAO

Prevaren bivši suprug Anne Chapman: Žena koju sam slijepo volio je ruska špijunka

Alexa nisu iznenadile optužbe za pokušaj špijunaže jer se bivša supruga naglo promijenila pod utjecajem ‘tajanstvenih ruskih prijatelja’

LONDON - U trenutku kad ju je spazio, kroz buku ravea i gužvu na plesnom podiju jednog londonskog ‘underground’ kluba, Alex Chapman je pomislio: To je najljepša djevojka koju sam vidio u životu. Samo pet mjeseci kasnije, vjenčali su se u Moskvi, Anja Kuščenko nosila je istu bijelu haljinu kao i noć kad su se upoznali. Anja je imala 19 godina, a Alex 21.

‘Anđeo iz Engleske’

- Nakon što sam skupio hrabrost prišao sam joj i rekao: Oprosti, ali moram ti reći da si najslađa cura koju sam ikad vidio. Kad se okrenula rekla je: Bože, i ja mislim potpuno isto za tebe - rekao je za londonski Daily Telegraph 30-godišnji Britanac.

Alex Chapman, bivši suprug crvenokose 28-godišnjakinje koja je uhićena u SAD-u pod optužbom da je tajna agentica ruske vlade, ispričao je u srijedu britanskim medijima o preobrazbi ‘predivne, strastvene i nježne djevojke’ u osobu opsjednutu novcem i utjecajnim prijateljima, arogantnu i bahatu. Sve se dogodilo nakon što se u Londonu počela družiti s tajnovitim ruskim prijateljima.

U braku su bili četiri godine i ljubavna priča koja je počela kao nestvarno bajkovita okončana je na neočekivan način.

- Proveli smo tu prvu noć pričajući do sedam ujutro. Bila je na praznicima i trebala se vratiti kući dva dana kasnije. Morali smo se opet vidjeti pa sam ja doputovao u Moskvu. Pitao sam je: ‘Hoćemo li se oženiti’, na što je ona odgovorila ‘Da’. Nismo rekli roditeljima - prisjetio se Chapman ožujka 2002.

U Rusiji je dva mjeseca kasnije upoznao Anninu majku Irinu koja ga je srdačno nazvala ‘anđelom iz Engleske’. Na red za upoznavanje došao je njen otac Vasilij koji je tada radio u ruskoj ambasadi u Africi.

Neobičan diplomat

- Platio nam je medeni mjesec u Egiptu i Zimbabveu gdje je tada živio. Susret s njim bio je strašan. Zanimalo ga je što radim i kakve su mi ambicije. Anna mi je kasnije priznala da joj otac nije bio običan diplomat već KGB-ov agent - tvrdi Chapman. Iduće dvije godine par je živio mirnim životom u Londonu.





Dominantan otac

- Nikad nije bila materijalistica, no 2004. i 2005. počela se družiti s visokopozicioniranim ljudima. Otac je bio dominantna osoba u njenom životu i činilo mi se kao da bi za njega sve napravila - kaže Chapman s kojim se razvela 2006. No i nakon što su se razišli ostali su bliski prijatelji. Posljednji put Alex se s njom čuo prije četiri tjedna kad mu se činila daleka i zamišljena.

- U SAD se preselila nakon što je rekla da je odlučila da se vraća u Rusiju. Posjetila je SAD prije toga s bogatim starijim dečkom. Lani mi se pohvalila da joj posao s agencijom za nekretnine ide odlično i da ima 50 zaposlenih. Očito je netko uložio puno novaca u njen biznis - kaže Alex.

Kad je lice žene koju je volio prije nekoliko dana osvanulo na svim naslovnicama u zemlji, Alex, kaže, i nije bio previše šokiran. Reakcija Alexova majke je bila: ‘Znala sam!’

- Ne znam je li stvarno postala špijunka, ali to bi moglo objasniti njenu naglu promjenu. No u svom srcu vjerujem da ju je netko uvukao u to sve, a onda se više nije mogla izvući - kaže za Telegraph Alex Chapman.









Socijalne službe i agenti FBI-a djecu špijuna odveli u nepoznato

NEW YORK - Četiri bračna para, među 11 optuženih ruskih tajnih agenata, živjela su sa sedmero djece, čija je sudbina neizvjesna, jer su im većini osobe koje poznaju kao svoje majke i očeve jedina rodbina u zemlji.

Richard i Cynthia Murphy s adresom u Montclairu imaju dvije kćeri u osnovnoj školi, Michael Zottoli i Patricia Mills iz Virginije imaju malo dijete i bebu, a Donald Heathfield i Tracey Foley, koji žive u Bostonu, dvojicu sinova - 20-godišnjeg studenta i 16-godišnjeg srednjoškolca. Svi su živjeli tipičnim životima američkih vršnjaka prije nego što su im roditelji odvedeni.

Jamčevina za novinarku

Neka od njih su premlada da bi razumjela što se događa, a stariji se moraju nositi s činjenicom da su živjeli u laži i da njihovi roditelji nisu ono što su tvrdili. Ako su optužbe točne, nisu Amerikanci ili Kanađani nego Rusi, roditelji im se možda uopće ne vole, možda nisu ni vjenčani. Za djecu se ne zna jesu li sva uopće njihova.

Sestre Murphy odveli su iz njihova doma u Montclairu agenti FBI-a i ne zna se gdje su trenutno, dok je djecu Foleyjevih odvela socijalna služba, iako je par zatražio da ih se smjesti kod prijatelja. Juan Lazaro s novinarkom Vicky Pelaez ima 17-godišnjeg sina. Pelaez će biti puštena uz jamčevinu od 250.000 dolara idućeg tjedna, dok je njezin suprug, objavile su američke vlasti, priznao da ne bi prekinuo lojalnost “službi” čak ni zbog sina kojeg voli.

Prenosila muževe poruke

Priznao je da ima lažno ime, da nije rođen u Urugvaju, da je njegov dom plaćen novcem ruske obavještajne agencije i da je njegova supruga prenosila poruke njegovim ruskim kontaktima. Svim optuženima koji su dosad imali saslušanja odbijeno je puštanje uz jamčevinu, osim novinarki Pelaez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:33