LIJEPA I OPASNA

FOTO: Kozmetičarka Anna Fermatova je nova ruska špijunka?

 Facebook

Mlada Ruskinja, Anna Fermanova, uhićena je u Teksasu u sklopu američke istrage protiv stranih špijuna, prenosi Telegraph. Dvadesetčetverogodišnja Fermanova, s prebivalištem u Dallasu, privedena je nakon što je pokušala odnijeti najmodernije naočale za noćno gledanje te još nekoliko zabranjenih stvari natrag u Rusiju.

Predmeti su zaplijenjeni prilikom njenog ukrcavanja na let za Moskvu ranije ove godine, no ona je uhićena prilikom svog povratka u Sjedinjene Američke Države sredinom mjeseca.

Novi se špijunski slučaj može usporediti s Annom Chapman, osumnjičenom ruskom špijunkom koja je uhićena u New Yorku te vraćena u Rusiji u sklopu 'razmjene špijuna' početkom srpnja. Nije poznato jesu li se Anne međusobno poznavale.

Američke su vlasti objavile kako je Fermanova uhićena 15. srpnja jer je svjesno i savjesno pokušala iz države iznijeti predmete na 'United States Munitions listi', popisu predmeta, usluga i informacija za koje je potrebna dozvola za izvoz jer se smatraju sofisticiranim vojnim oružjem.

Među zaplijenjenim stvarima bile su i Raptor 4X naočale za noćno gledanje koje je kupila putem interneta. Carinski agent navodi kako je Fermanova identifikacijske brojeve naočala pokušala prikriti crnim markerom.

Nova osumnjičena špijunka trenutno se nalazi u kućnom pritvoru i oduzeta joj je putovnica. Krajem mjeseca trebala bi se naći na sudu gdje joj prijeti i do 10 godina u zatvoru. Njezin odvjetnik, Scott Palmer, ističe kako su optužbe lažne i preosjetljive da se o njima raspravlja. Navodi kako je suprug Fermanove želio naočale prodati lovcima.

Fermanova većinu svog vremena provodi između Dallasa i Moskve, gdje predaje engleski jezik. Prema njezinom Facebook profilu , 2005. godine završila je školu Ogle za njegu kože i noktiju te drži kozmetičku dozvolu u Teksasu. U SAD je došla kao dijete s roditeljima iz Latvije.

U američkoj se javnosti pojavila bojazan od 'hladnoratovskih' špijuna od kojih je nekolicina uhićenih prošlog mjeseca živjela naizgled običnim životom u predgrađu. Početkom srpnja, deset osumnjičenih špijuna među kojima i Chapman priznali su krivnju na sve savezne optužbe te su deportirani u Rusiju u sklopu razmjene zarobljenika.

Ruski je predsjednik, Dimitri Medvedev, odmah potpisao oprost za četvero špijuna osuđenih u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:38