NOVE SNIMKE

Posljednji sati J.F.K.-a

Film će biti premijerno prikazan u 171 zemlji i preveden na 48 jezika

'JFK: Posljednji sati', dokumentarac koji će biti prikazan 08. studenog, ne bavi se atentatom na bivšeg američkog predsjednika već prikazuje tragediju iz sasvim drugog kuta, istražujući sate koji su prethodili njegovoj smrti i to iz prve ruke.

Naime, opisuju ga ljudi koji su ga posljednji vidjeli živog, a među njima je i glumac Bill Paxton, tada osmogodišnjak koji je stajao u gomili ispred pozornice na kojoj je John F. Kennedy držao svoj posljednji govor, tri sata prije atentata.

- Sjećam se da sam se osjećao kao da gledam filmsku zvijezdu. Ispred mene je stajao čovjek na vrhuncu svog života i karijere, a tri sata poslije hladnokrvno je ubijen - prisjeća se narator u dokumentarcu National Geographica, Paxton.

I Clint Hill, agent tajne službe koji je skočio na branik Kennedyjeve limuzine kada je metak odjeknuo, prisjetio se početka 'uobičajene političke turneje' koje je pretvorena u nacionalnu noćnu moru.

Corkie Friedman, supruga tadašnjeg gradonačelnika teksaškog Fort Wortha, kazala je kako je JFK, tog jutra kad je umro, pohvalio njezine naušnice te da se ona zato skoro onesvijestila.

Osim njezinih naušnica, u dokumentarcu je prikazana i Lincoln limuzina u kojoj je Kennedy umro, avion kojim je preneseno njegovo tijelo te vjenčani prsten koji je Lee Harvey Oswald skinuo prije nego li je postao najozloglašeniji (navodni) ubojica svih vremena.

Inspiracija dvosatnom filmu bio citat iz 1963. Jacqueline Kennedy koja je u intervjuu nakon suprugove smrti kazala: 'Sada je legenda, iako bi radije bio običan čovjek'.

Premijer Lyndon Johnson i prva dama Jackie Kennedy

Film će biti premijerno prikazan u 171 zemlji i preveden na 48 jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:25