AKCIJA 'SREDNJI SVIJET'

PALA RIMSKA FAŠOMAFIJA 37 uhićenih, zaplijenjeno 204 milijuna eura, pod istragom i bivši gradonačelnik

Organizacija je plaćala honorar od 5000 eura mjesečno pojedincima na ključnim mjestima

Stotinjak osoba pod istragom, među kojima i donedavni gradonačelnik postfašist Gianni Alemanno, od toga 37 uhićenih, zaplijenjena 204 milijuna eura imutka - to je privremeni saldo operacije “Srednji svijet”, kojom su karabinijeri i porezni odsjek Financijske straže - kako tvrdi tužilac Giuseppe Pignatone koji ih je koordinirao - razbili desničarsku kriminalnu organizaciju mafijaškog tipa, koja se prvo infiltrirala u općinsku upravu Rima dok je njome upravljao Gianni Alemanno, a onda je na platni spisak dodala i ponekoga iz lijevog centra u sadašnjoj rimskoj upravi.

Peta mafija

Sistem se doima jednostavno: organizacija je držala na mjesečnom honoraru (govori se o oko 5000 eura, koliko zarađuje redoviti profesor) pojedince na ključnim mjestima, preko kojih su “pilotirani” natječaji javne nabave i drugi poslovi. Financi su oduzeli dionice tvrtki angažiranih u unosnim općinskim poslovima, ali se kriminalno stečen novac slio i u lokale i druge nekretnine. Na čelu bande je Massimo Carminati, koji sebe zove “posljednjim rimskim kraljem”, svojedobno terorist u desničarskim Oružanim revolucionarnim jezgrama i konfident tajne policije, umiješan i u aktivnosti svojedobne rimske mafijaške Bande s Magliane, čiji su prvaci uglavnom pobijeni - ali je sada otkrivena organizacija i kadrovski i ideološki njezin nastavak, peta talijanska mafija (šesta, Mafija s Brente, čini se definitivno razbijenom).

Carminatiju je desna ruka, čini se, bio Riccardo Mancini, Alemannov “kikaš”, dok je Nadia Cerrito vodila uzorno dvojno knjigovodstvo u kojemu je proknjiženo kome je dano kakvo mito i kada. Ključna metoda bila je potkupljivanje, iako iz snimljenih razgovora proizlazi da su po potrebi zastrašivali klanjem, te tukli.

Unosniji od droge

Iz snimaka se razabire da su smatrali da im imigranti donose “više od droge”, pa su se bogatili i na organiziranju njihovih smještaja. Sve to sadrži obrazloženje uhidbenog naloga debelo 1129 stranica. Naslov operacije proizlazi iz Carminatijeva objašnjenja da su oni “srednji svijet” (pojam preuzet od Tolkiena) između gornjeg svijeta živih i donjeg svijeta mrtvih (tj. zločina), gdje se sastaju jedni i drugi i gdje “gornji” angažiraju “donje” za neizrecive usluge.

Ilegalni novac za izbornu kampanju

Alemannu se na dušu stavlja ilegalno pribavljen novac za predizbornu kampanju, ali je nesumnjiva njegova politička odgovornost. Upravo je on, došavši nenadano na vlast u Rimu, pozvao u upravu svoje političke drugove iz razdoblja neofašističkih okupljanja i tučnjava. Tako je u vrh Općine stigao Riccardo Mancini, a slični (eks)fašisti su preuzeli gradsko prometno poduzeće ATAC i ine komunalije.

Tako je fašomafija, kako je otvoreno zovu, dobila široko polje djelovanja. Ali kupljeni su i politički protivnici: uhićen je Luca Odevaine, nekadšnji šef kabineta kad je Valter Veltroni bio gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48