PIŠE INOSLAV BEŠKER

PANIKA JER JE KRIMINALAC SAHRANJEN POPUT KRALJA Čim je svijetom pukla bruka i šok, odjednom svi iznenađeni, 'nitko ništa nije znao'

 youtube screenshot

Glavni grad Rim i njegove mafije izbili su u ove politički mrtve kolovoske dane u centar i sigurnosne i političke debate u Italiji. Dio rasprave pripada u normalnu političku dijalektiku: oporba optužuje Vladu za nerad, nehaj i nesposobnost, a vladine stranke optužuju svoje sada oporbene prethodnice na vlasti da su sav kriminal, korupciju i inu gnjilež baš one propustile, dopustile ili čak podržale. No dobro, tako se uljudno blati i ocrnjuje u svakoj državi, osobito u izbornoj godini – a u Italiji je svaka godina izborna, barem negdje i na nekoj razini.

Nevolja je što su povodi konkretni i sudbeno relevantni. I kad se oljušti političko natezanje i pripetavanje – ostaju mračne činjenice.

Jučer popodne je rimski prefekt (teritorijalni zastupnik ministra unutrašnjih poslova) Franco Gabrielli sazvao u Prefekturu predstavnike policijskih snaga u glavnom gradu: Općinske i Koraske policije Rima, Oblasne policije Lacija, Državne policije, Karabinijera, Financijske straže itd.

Povod je sablazan (kako ju je okarakterizirao i vatikanski dnevnik Osservatore Romano) sa spektakularnim pogrebom Vittorija Casamonice, vođe istoimenoga sintskog klana odanoga i organiziranom kriminalu. Kad je svijetom pukla bruka i sramota što je kriminalac sproveden kao kralj (iz Napulja je dopremljena luksuzna pogrebna kočija s osam irskih crnih konja s kićankama, korištena za sprovod glumca Totòa, helikopter je bez dozvole kontrole letenja nisko nadlijetao povorku i obasipao je oblacima ružinih latica, promet Tuscolanskom cestom bio je blokiran, općinski redari su pratili povorku, čistili put pred njom i sprečavali promet kroz nju, na crkvu sv. Giovannija Bosca obješene su gigantografije na kojima je Casamonica prikazan u bijelom s naprsnim križem kao da je papa, te predstavljen kao „Kralj Rima“…) – odjednom nitko nije ništa znao, svi su bili iznenađeni i zatečeni…

Ispostavilo se da su znali općinski policajci, da su znali karabinijeri jer su pokojnikovim sinovima odobrili izlaz iz kućnog pritvora radi sprovoda, da je znao župnik u njegovoj župi koji je odbio dopustiti kičastu paradu u svojoj župi itd.

Sada će i u Rimu, kao i u ostalim mafijaškim gradovima (poput Palerma i Messine, Napulja i Reggia u Kalabriji, itd.), sve policije morati promptno izvijestiti viši nivo o bilo kojem događaju koji se tiče organiziranog kriminala, njegovih aktivnosti i njegovih pripadnika, tako da prefekt dobiva svaki dan pregled situacije i trendova.

Kao što je prošao taj sprovod, u kojemu je klan htio pokazati i dokazati svoju moć (koju koristi za zastrašivanje žrtava, a sada i novinara), tako je moglo proći i što gore – a Rim je pred Svetom godinom milosrđa, kada će nahrupti milijuni hodočasnika, pravi mamac za teroriste „Islamske Države“.

U četvrtak Vladu o mafiji u Rimu izvještava i ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano – ali će sprovod Casamonice biti tek usputni prilog. Na dnevnom redu je puno gori problem: Kapitolska mafija, razbijena mreža šezdesetak što mafijaša, a što gradskih dužnosnika, koji su zajedno dijelili i ljuštili natječaje i nadmetanja, a da „nitko ništa nije znao“. Svi oni idu pred sud najesen – ali pitanje nije hoće li im se suditi, nego kako je uopće to smjelo i moglo biti, kakva je to demokracija koju mafijaši mogu uzurpirati kako im se prohtije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:58