U STRAHU

OVU ŽENU BI BREXIT MOGAO DOSLOVNO UBITI 'Uvijek sam mislila da bih mogla umrijeti u slučaju rata ili potresa...'

 
Madeleine Warren
 Madeleine Warren Facebook

Žena koja već 21 godinu mora redovito na dijalize bubrega sada strahuje da bi mogla umrijeti ako dođe do Brexita bez dogovora s EU. Kaže da su političari neodgovorni i da se igraju ljudskim životima.

Madeleine Warren je zabrinuta i spremna je i štrajkati pred vladom kako bi upozorila na opasnosti s kojima se suočava ona i drugi pacijenti na dijalizi.

Njoj je potrebno 15 različitih potrošnih materijala dnevno, uključujući šprice, igle i tekućinu koja joj je potrebna kako bi pet večeri u tjednu kod kuće obavljala dijalizu, no ako dođe do Brexita bez dogovora, ona neće moći do svojih prijeko potrebnih zaliha, a obzirom na to da se pola tih stvari proizvodi u Europskoj uniji.

'Ako ne dobijem sve za dijalizu, to bi me ubilo', kaže bivša bankarica u Goldman Sachsu.

'Ako bi došlo do nedostatka zaliha i ne bih mogla obaviti dijalizu, u roku od tjedan dana bih mogla umrijeti', dodaje. O svemu je progovorila nakon što je britanska vlada pokušala uvjeriti javnost u to da su medicinske potrepštine sigurne u slučaju izlaska iz EU. Vlada je priopćila kako je u Belgiji stvorila logistički čvor u kojem će biti zaliha vitalnih medicinskih potrepština kako britansko zdravstvo ne bi ostalo bez toga.

Warren kaže da ju vladine izjave nisu uvjerile.

'Ja sam svjesna toga da je moje stanje vrlo ozbiljno. Ja sada ovisim o aparatima koji me drže na životu', rekla je za The Guardian.

'Uvijek sam mislila da bih mogla umrijeti u slučaju rata ili potresa, ali nikad nisam mislila da će naša vlada stvoriti takvu nesigurnost. Ova je politička odluka potpuno luda', rekla je Madeleine, kojoj je dijagnosticirano zatajenje bubrega kad je imala 13 godina, a sve se dogodilo zbog autoimune bolesti. Warren objašnjava da pacijenti s bolestima bubrega moraju biti oprezni s mineralima koji zdrave ljude ne brinu, na primjer kalijem i fosfatima. Visoka razina kalija mogla bi uzrokovati zatajenje srca u roku od samo tjedan dana.

Nakon godina dijalize u bolnici, Warren sada to čini kod kuće, dok spava, tijekom pet noći tjedno.

Kamion joj isporučuje medicinske potrepštine za dijalizu svakog mjeseca jer se radi o potrošnom materijalu koji se mora redovito mijenjati kako ne bi došlo do infekcije. Madeleine se boji da bi ju poremećaj u opskrbnom lancu iz Europske unije mogao koštati života. Ističe da i najmanja promjena znači veliku razliku te da ne može izvesti dijalizu ako joj nedostaje samo jedan od 15 potrebnih predmeta.

'Moj život ovisi o tome da ovaj uređaj radi.'

Progovorila je za The Guardian jer smatra da vlada ne shvaća opasnost u kojoj se sada nalazi ona i ostali bolesnici poput nje. Da to shvaćaju, kaže, ne bi se više pregovaralo o Brexitu bez dogovora.

'Ljudi znaju za rak, znaju da je to ozbiljna bolest, no ne znaju da možeš vrlo brzo umrijeti ako nemaš bubrege', dodaje.

Ministar zdravstva Stephen Hammond pak tvrdi da nema straha.

'Iako mi nikad ne dajemo jamstva, uvjereni smo da, ako svi, uključujući dobavljače, prijevoznike, međunarodne partnere i sustav zdravstvene skrbi, rade ono što trebaju raditi, opskrba lijekovima i medicinskim proizvodima neće biti prekinuta ni u slučaju izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora', rekao je Hammond, javlja The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:02