NEIZVJESNO NA BALKANU

Opet na birališta: Tko će formirati novu vladu odlučit će tek rezultati predsjedničkih izbora

BEOGRAD - U Srbiji nije došlo do preokreta: Demokratska stranka predsjednika države Borisa Tadića ostvarila je slabiji rezultat nego prije četiri godine, ali je manje osvojio i njezin glavni oponent, Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, pa je zato najizglednije da će Srbiju u budućnosti voditi ista ili gotovo ista vladajuća većina. To znači nastavak politike sporog približavanja EU i sporog normaliziranja odnosa s Kosovom, uz dosta ustupaka nacionalističkom dijelu biračkog tijela.

Mala razlika

Za DS je to velik uspjeh ako se zna da je ta stranka na vlasti u Srbiji od kraja 2000. kad je Slobodana Miloševića nakon 11 godina konačno porazila demokratska opozicija na čelu s Tadićevim prethodnikom Zoranom Đinđićem. U posljednje tri godine Srbija je jako pogođena ekonomskom krizom: izgubljeno je 400.000 radnih mjesta, dinar je devalvirao za više od 30 posto, a plaće i mirovine teško prate udare inflacije.

- Jedino je još vlada u Poljskoj uspjela opstati nakon izbijanja ekonomske krize - pohvalio se potpredsjednik DS-a i ministar obrane Dragan Šutanovac. Demokrati su u posljednjem mandatu uspjeli ispuniti dio obećanja: Srbija je konačno dobila kandidaturu za članstvo u EU, Bruxelles je njenim građanima ukinuo vize, u Kragujevac se vratio Fiat.

Najveći događaji ovih izbora su veliki povratak Miloševićevih socijalista i najvjerojatniji nestanak Šešeljevih radikala s parlamentarne scene. Iako je razlika u osvojenim glasovima mala, Tadić ulazi u drugi krug izbora sa znatnom psihološkom prednošću pred Tomislavom Nikolićem jer je Nikolićev SNS ostvario lošiji rezultat nego što su mu predviđale predizborne ankete. Uoči izbora više se šanse davalo mogućoj vladi SNS-a, no sada kad je SNS osvojio manje od 25 posto, mogućnost da oni formiraju vladu je gotovo nikakva, procijenio je analitičar Jovo Bakić.

‘Malo morgen’

Objava prvih rezultata odmah je bitno promijenila stav oko formiranja buduće vlade: do nedjelje se najavljivalo da će vlada biti formirana vrlo brzo, već do drugog kruga predsjedničkih izbora 20. svibnja, jer se očekivalo da će onaj tko uspije formirati većinu time dobiti prednost u drugom krugu. Sada su stvari postavljene obratno: o rezultatima predsjedničkih izbora ovisi tko će formirati vladu, pa ozbiljniji pregovori o koaliranju prije toga neće niti početi.

Tadić je u nedjelju kasno navečer poručio kako je uvjeren da će pobijediti i rekao da će nakon toga biti dogovorena i nova vlada. - Neću nikome dopustiti da me ucjenjuje - odgovorio je Dačiću koji mu je samo desetak minuta prije poručio da nema većine bez njega kao premijera.

Nad ovim izborima u Srbiji lebdi slika Slobodana Miloševića: analitičari su odmah kao pobjednika izbora istaknuli Dačića, Miloševićeva nasljednika na čelu Socijalističke partije Srbije, koji je dobar dio glasova osvojio i koketirajući sa simbolima iz Miloševićeve ere.

Tako je na jednom od predizbornih skupova, govoreći o želji vladajućih da političku scenu svedu samo na dvije najjače stranke, bivši Miloševićev glasnogovornik Dačić rekao da im mora ponoviti ono što je Milošević rekao: “Malo morgen”! Nakon što je objavljeno da je osvojio oko 15 posto, ili dvostruko više od 7,6 posto osvojenih na prethodnim izborima, Dačić je u trijumfalističkom obraćanju javnosti poručio da se socijalisti u Srbiji vraćaju iz pepela jer im je ovo “najbolji rezultat od 5. oktobra 2000”. kad je srušen Milošević. Odmah je najavio svoju pobjedu u utrci za predsjednika.

Dobra kampanja

- Možda se ne zna tko će biti predsjednik Srbije, ali zna se tko će biti premijer - samouvjereno je u izbornoj noći poručio Ivica Dačić. Svjestan da su njegovi glasovi i mandati onaj jezičac na vagi koji će presuditi, Dačić je još u kampanji poručivao da očekuje premijersko mjesto, no nakon iznenađujuće dobrih izbornih rezultata apetiti su mu očito porasli.

Prije se analiziralo tko ima veći koalicijski potencijal, ali sad je važnije tko ima veći ucjenjivački potencijal, prokomentirao je politički analitičar Zoran Stojiljković.

Apsolutni prvaci su socijalisti, a za njima slijede Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića, prijašnji G17+, mala “tehnokratska” stranka koja je bila praktično u svakoj vladi Srbije od 2000. Za razliku od Dačića, Dinkić je u izbornoj noći poručio da bi možda bio red da odu malo u opoziciju.

Dačićev uspjeh tumači se uspješno odrađenim mandatom ministra unutarnjih poslova u vrijeme kad borba protiv korupcije donosi bodove, ali i odličnom kampanjom. To je školski primjer dobre kampanje, ocijenio je glavni urednik lista Danas, Zoran Panović. Okružen morem crvenih zastava, Dačić je u kampanji igrao i na stare pristaše socijalista, zagovarajući besplatno školstvo i zdravstvo, i na miloševićevce iz 90-ih, naizmjenično sa socijalnim pitanjima ističući ona nacionalna.

Radikali ne prelaze izborni prag?

Prema konačnoj procjeni rezultata CESID-a, Tadić je osvojio 26,7 posto, Nikolić 25,5 posto glasova, a Ivica Dačić 15,3 posto. Najviše glasova dobila je koalicija okupljena oko Nikolićeve Srpske napredne stranke (24 posto), DS je dobio 22,3 posto te SPS Ivice Dačića 15,3 posto. Uz minimalne šanse da prebrojavanjem svih listića ipak prijeđu izborni prag, ispod praga su ostali Šešeljevi radikali.

Tko je Ivica? Kao mali igrao se s Cecom Ražnatović

Ivica Dačić pravi je stari kadar Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, jer je od 1992. pa sve do 2000. bio glasnogovornik stranke. Na političkoj sceni pojavio se kao “čudo od djeteta” i najbolji student Fakulteta političkih nauka u Beogradu, očito jako ambiciozan.

Čim je iz Žitorađe, poput svoje prijateljice iz djetinjstva Svetlane Cece Ražnatović, stigao na studij u Beograd, odmah se upisao u SKJ, a već 1990. izabran je za predsjednika mladeži SPS-a u Beogradu.

Dvije godine su mu bile dovoljne da postane Miloševićev glasnogovornik i jedan od najbližih suradnika. Stranku je uspio oprati i 2008. ući u do tada nevjerojatnu koaliciju s DS-om, nakon što se sukobio s Miloševićem kad je ovaj već bio u haaškom pritvoru.

Milošević je 2003. tražio da se Dačića izbaci iz stranke, ali umjesto toga on je postao predsjednik SPS-a. Ulaskom u vladu Dačić je postao ministar policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:39