FRANCUSKA SATIRA

Nova provokacija na naslovnici francuskog časopisa: Karikaturist strastveno ljubi muslimana!

Od objave sporne karikature redakciji Charlie Hebdoa uništeni su uredi, internetska stranica, Facebook profil te su počeli dobivati prijetnje smrću
 AFP PHOTO / CHARLIE HEBDO

Nakon što su je redakcija uništena, internetska stranica hakirana , Facebook stranica suspendirana na 24 sata, a njihovi novinari dobivaju prijetnje smrću, pomislili biste da će francuski satirični časopis Charlie Hebdo barem neko vrijeme odustati od provokacija.

No, pogriješili biste.

Nakon što je magazin prošlog tjedna uznemirio javnost 'posebnim izdanjem' kojeg je uredio 'gost urednik' prorok Muhamed, Charlie Hebdo ne miruje ni malo, već najavljuje kako će novom naslovnicom ponovo uzbuditi duhove.

Naime, na naslovnici se nalazi muški karikaturist Charlie Hebdoa koji strastveno ljubi bradatog muslimana, a iznad njih stoji natpis - 'L'Amour plus fort que la haine' - ljubav je jača od mržnje.

Za razliku od prijašnje naslovnice, na novoj nema nikakvih navoda da je muškarac na karikaturi prorok Muhamed.

Nakon napada na Charlie Hebdo, francuske su islamske grupe, poznate po svojem snažnom kriticizmu časopisa, ipak osudile uništenje redakcije.

- Vrlo sam vezan uz slobodu novinarstva, čak i kada mediji nisu previše nježni prema muslimanima, islamu ili pariškoj džamiji - izjavio je Dalil Boubakeur, glavni imam pariške džamije.

U isto je vrijeme Stephane Charbonnier, glavni urednik Charlie Hebdoa, izjavio: - Mislili smo kako su se granice pomaknule i da će možda biti više poštovanja prema našim satriričnim radovima, našem pravu rugati se. Sloboda smijeha jednako je važna kao i sloboda govora.

Od tada, novinari magazina dobili su privremenu redakciju u zgradi francuskih novina Liberation, koje su također dobile prijetnju turskih hakera da će im napasti internetsku stranicu kao što su srušili i onu Charlie Hebdoa.

Luz, karikaturist, odbio je osuditi ekstremiste za napad.

- Budimo opresni. Postoje razlozi za vjerovati kako je ovo posao fundamentalista, no isto tako možda su redakciju napala dva pijanca - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:50