'CIVILIZIRANI ODGOVOR'

FOTO Karikaturom protiv karikature: Egipatske novine odgovorile Charlie Hebdou crtežom tornjeva blizanaca

Uz karikature, u dodatnih 10 stranica odgovora Charlie Hebdou objavljeni su i tekstovi znamenitih egipatskih sekularnih autora
 Al-Watan

Al-Watan, sekularni egipatski dnevni list, odogovorio je u ponedjeljak na objavu karikatura proroka Muhameda u francuskom tjedniku Charlie Hebdo svojim vlastitim karikaturama. Nakon prvih karikatura tjednik je na naslovnici objavio i crtež svog muškog karikaturista kako strastveno ljubi bradatog muslimana, uz natpis - 'L'Amour plus fort que la haine' - ljubav je jača od mržnje, no ovaj put bez insinuacija da se radi o proroku Muhamedu.

Pod sloganom 'Karikaturom protiv karikature' Al-Watan je objavio ukupno 13 crteža. Jedan prikazuje par naočala na čijim staklima se vide tornjevi-blizanci World Trade Centra u plamenu, s natpisom 'Zapadnjačke naočale za islamski svijet'.

A

Jedan drugi usporedno prikazuje sliku dvojice arapskih muškaraca – s desne je strane uredno odjeven čovjek kratke brade s kapicom na glavi koji se smješka, a s lijeve zaluđeni fanatik zarastao u dugačku bradu koji maše okrvavljenim nožem. Njega osvjetljava snop svjetla iz ručne lampe čiji držak prikazuje američku zastavu.

Uz karikature, u dodatnih 10 stranica odgovora Charlie Hebdou objavljeni su i tekstovi znamenitih egipatskih sekularnih autora, poput bivšeg direktora istraživanja u Carnegie centru za Bliski istok Amra Hamzawija i poznatog islamističkog teologa i klerika Alija Gomaa, egipatskog velikog muftije.

Čitatelji Al-Watana, koji je kritičan prema Muslimanskom bratstvu predsjednika Muhameda Mursija , vrlo su pozitivno reagirali na objavljene materijale. Mnogi su ostavili pohvalne komentare na Al-Watanovom web portalu, pozdravljajući "borbu protiv misli mislima" i zahvaljujući novinama na "civiliziranom odgovoru".

Već je 50 osoba poginulo od početka prosvjeda protiv filma koji vrijeđa proroka Muhameda, 'Nedužnost muslimana', u nasilnim prosvjedima koji su se proširili Bliskim istokom i Magrebom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:22