UZBUNA U SRBIJI

Narkomafija spremala atentat na predsjednika Tadića?

 CROPIX

Sigurnost nekih visokih srbijanskih državnih dužnosnika podignuta je na najvišu moguću razinu zbog priprema kokainskog narko klana Darka Šarića za odmazdu i likvidaciju nekoliko čelnika MUP-a, BIA i najviših državnih čelnika, piše Blic.

- Posebno je indikativno da se prijetnje upućuju predsjedniku Srbije Borisu Tadiću , koji je po shvaćanjima pripadnika kriminalnih struktura glavni nositelj borbe protiv organiziranog kriminala - rekao je državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen ističe da je, na temelju operativnih saznanja službi Srbije, postojalo više planova za likvidaciju nekih dužnosnika koji su obuhvaćali snimanje kuća u kojima žive, praćenje njihovih najbližih suradnika i bliskih prijatelja kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored i plan kretanja.

- Uočeni su u pojedinim lokalnim novinama u regiji tekstovi koji su u sebi sadržali i šifrirane poruke kojima su upućivane prijetnje - objasnio je Homen.

Dodao je da je plan podrazumijevao da nekoliko plaćenih ubojica koji borave u Beogradu, a podrijetlom su iz Crne Gore, u sinkroniziranoj i dobro koordiniranoj akciji ubiju one koji su označeni kao najveća smetnja i prepreka opstanku te narko mreže u regiji.

Homen je podsjetio da je prošlu godinu obilježilo nekoliko značajnih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala, kao što je razbijanje mreže trgovaca drogom u akciji "Morava" i uhićenje jednog od vođa beogradskog podzemlja Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Najznačajnija akcija tijekom 2009. godine bila je "Balkanski ratnik" u kojoj je zaplijenjeno više od dvije tone kokaina i razbijena jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih grupa koja je opskrbljivala tržište Europe, rekao je.

Srbijanske sigurnosne službe odlučile su stoga predsjedniku Borisu Tadiću ustupiti na korištenje novi blindirani automobil, budući da sadašnji, star 11 godina, više ne zadovoljava propisane sigurnosne standarde.

Pitanje sigurnosti vozila i aviona koje šef države službeno koristi dodatno je dobilo na značaju nakon nesreće službenog aviona u kojem je u subotu, 10. travnja, život izgubio poljski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:27