IZVJEŠTAJ NEDJELJNOG

Bespoštedni obračun podzemlja: Dalmatinski istražitelji u panici: Ne možemo zaustaviti RAT NARKOBANDI!

Pozadina naoko banalne paljevine, u kojoj su prije tjedan dana u Solinu izgorjela tri automobila, zapravo je klasični rat kriminalnih skupina iz splitskog podzemlja.

Nije to novinarska procjena. Splitskoj policiji taj je slučaj trenutačno apsolutni prioritet i žele ga što hitnije riješiti zbog bojazni da se rat ne rasplamsa. Sve drugo sada je manje važno. Iz Solina se istraga proteklih dana proširila na cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju i u njoj sudjeluje čitav tim kriminalista i policajaca koji polako zatvaraju krug oko mogućih počinitelja, pokušavajući pospajati dijelove preopsežne slagalice iza koje stoje višegodišnji sukobi pojedinih kriminalnih klanova. Misle da su na dobrom tragu, ali nužna im je suradnja s građanima. U ovom bi trenutku svaka, pa i najmanje važna informacija mogla biti djelić koji nedostaje za zaokruživanje priče.

Sedam vrećica kokaina

Motiva je za spomenutu paljevinu više, no čini se kako je lajtmotiv svega splitsko tržište opojnih droga.

Mercedes, središte požara za koji je nesporno utvrđeno da je podmetnut, vlasništvo je Milice Kljaković Gašpić, majke Milivoja Kljakovića Gašpića (32) koji od ožujka izdržava četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog preprodaje kokaina. Uhvaćen je s 375 grama kokaina zapakiranih u sedam vrećica i manjom količinom marihuane. I prije je imao problema s policijom - u Dugopolju je nehotice ustrijelio i ozlijedio Dinu Bana dok su se vozili na probno gađanje iz novog pištolja. To je uistinu bila samo nesreća. No, splitski policajci otprije su znali za njegove kriminalne aktivnosti. Naš nam izvor, blizak istrazi, tvrdi da je u istim vodama i njegov mlađi brat Leo, no da je “dosad bio veoma oprezan”, zbog čega policija nije imala dovoljno indicija za njegovo privođenje.

U rujnu prošle godine, dok su svi ukućani bili na Leovoj svadbi, netko je ušao u njegovu kuću u Solinu te njegovu sobu polio benzinom i zapalio. Počinitelji nikad nisu pronađeni, iako se i tada radilo o obračunu podzemnih skupina.

Zašto kriju strah?

Pronađena je čak i kantica, nepobitan dokaz da je riječ o paljevini, koja je proslijeđena na vještačenje u Zagreb. Bez rezultata. Obitelj Kljaković Gašpić otad živi u strahu, uvjereni da ih idući put čeka nešto mnogo gore od običnog požara. Čini se da su u pravu.

Ovaj put priča je znatno ozbiljnija, uvjeravaju nas izvori. Istražiteljima problem produbljuje osjećaj da ni obitelj Kljaković Gašpić ne govori sve što zna, odnosno ne surađuje dovoljno. Neobično, jer nam je upravo Milica Kljaković Gašpić, dan nakon paljevine, rekla da se boji za vlastiti život te sumnja kako je riječ o paljevini motiviranoj sumnjivim poznanstvima njezina sina. Je li moguće da obitelj osuđenog dilera zna nešto više? I zašto to, ako strahuju za život, ne kažu policiji?

U kratkom razgovoru za Jutarnji list Milica Kljaković Gašpić je rekla kako je ogorčena radom policije koja ne zna pronaći počinitelje. Dodala je kako su problemi počeli prije dvije godine, otkako se sa suprugom preselila u solinsku kuću u kojoj je prije njih živio sin Milivoj. Kao obitelj, tvrdi, nemaju neprijatelja, a je li se njezin sin s “nekim posvađao”, ne zna, no sumnja da je baš to u pitanju.

Bombe pod prozorima

Naši izvori upućuju nas na jedan neobičan događaj iz vremena dok je Milivoj još bio na slobodi. Na gotovo identičan način podmetnut je požar početkom 2009. u solinskoj Ulici Petra Krešimira kada su izgorjela četiri parkirana automobila. Meta je bio Nenad Nediljković zvani Neno Nevolja, osuđivani bivši splitski boksač kojemu je tada izgorio skupocjeni BMW 5, a samo godinu kasnije netko mu je podmetnuo eksploziv pod Citroën Saxo, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena. Počinitelji su potom pribjegli direktnijim metodama pa su u veljači ove godine bacili bombu pod prozor njegove kuće, no Nevolja se i tada izvukao bez ozljeda.

Istražitelji ne žele otkrivati detalje, no provjeravaju je li on na bilo koji način u pozadini najnovijeg napada.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:45