HTJELI U KANADU

MISTERIJ NESTALIH VOJNIKA Iz Afganistana ih u Ameriku doveli na obuku, oni zbrisali na slapove Niagare

 cc

BOSTON - Trojica pripadnika afganistanske vojske koja se nisu vratila u američku vojnu bazu u Massachusettsu gdje su bili na obuci, pronađeni su na američko-kanadskoj granici, javljaju američki mediji .

Trojica vojnika nestala su iz baze Cape Cod nakon subotnjeg odlaska u obližnji trgovački centar. Nestali muškarci nisu bili naoružani, a tijekom obuke nisu imali pristup oružju, službeno je priopćeno.

Bojnik Jan Mohammad Arash, satnik Mohammad Nasir Askarzad i satnik Noorullah Aminyar bili su na vojnoj vježbi u skupini od 200 vojnika iz šest država. Njih trojica u SAD su stigli prije 11 dana, a pronađeni su na graničnom prijelazu pored slavnih slapova Niagare. Sumnja se da su afganistanski časnici htjeli prijeći u Kanadu kako bi tamo zatražili azil. Naime, kanadski zakoni daleko su liberalniji prema azilantima od američkih.

Sličan slučaj zabilježen je nedavno u okolici Washingtona kad su dva afganistanska policajca nestala s obuke, a kasnije su pronađeni u New York. Početkom rujna, visoki časnik afganistanske vojske zadužen da nosi zastavu svoje zemlje na summitu NATO-a u Walesu, podnio je zahtjev za azilom čim je stigao u Veliku Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:38