ZATAŠKALI SMRT

KONAČNO RAZOTKRIVENA VELIKATAJNA Ipak je procurilo kako jezapravo skončala tetka Kim Jong-una

Njena smrt bila je isprva zataškana, a zatim su strogo kontrorlirani sjevernokorejski mediji objavili da je počinila samoubojstvo

Kim Kyung Hui (68), sestra pokojnog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila i tetka aktualnog diktatora Kim Jong Una, preminula je uslijed moždanog udara koji ju je zadesio usred žestoke telefonske rasprave sa svojim nećakom, nekoliko dana nakon što je Kim Jong Un dao pogubiti njenog supruga Jang Song Thaeka, prema navodima jednog prebjega.

Njena smrt bila je isprva zataškana, a zatim su strogo kontrorlirani sjevernokorejski mediji objavili da je počinila samoubojstvo. Njen suprug je bio optužen za pokušaj smjene vlasti i proglašen "odvratnim ljudskim smeće, gorim od psa", te je zatim strijeljan u prosincu. Do tada ga se smatralo drugim čovjekom u državi i značajnim pomagačem mladog Kim Jong Una u njegovom usponu na vlast.

Kako je Kim Kyung Hui desetljećima bila vrlo bliska svom bratu diktatoru Kim Jong-Ilu, te je imala visoku partijsku funkciju i generalski čin, njena je smrt bila zataškivana jer mladi Kim Jong Un nije želio da se njena smrt dovodi u vezu s njegovim tetkom kojeg je dao strijeljati.

Mladi diktator nije se zadovoljio samo tim smaknućem, već je naredio strijeljanje i svih bližih članova obitelji, a drugi su poslani u radne logore. Među tada smaknutima bili su veleposlanici Sjeverne Koreje u Kubi i Maleziji.

Promatrači prilika u posve izoliranoj državi vjeruju da je Kim Jong Un sada ulogu bliske podrške, koju je imala njegova pokojna teta, namijenio svojoj mlađoj sestri Kim Yo-jong (26). Ovoga tjedna sjevernokorejska novinska agencija izvjestila je o njenoj funkciji u moćnom centralnom komitetu vladajuće Radničke partije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:53