PRAVA ISTINA

OTKRIVAMO Tko su prijatelji i saveznici sjevernokorejskog totalitarnog režima u svijetu

This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 15, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (front R) visiting the February 20 Factory of the Korean People's Army which produces foodstuff for servicemen, at an undisclosed location. Meanwhile, North Korea on November 15 warned of retaliatory strikes days after South Korea fired warning shots at a North Korean patrol near the border. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KCNA via KNS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE, AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 KNS

Iza sjevernokorejskog dikatora Kim Jong-una je burna godina. Još u siječnju počele su kružiti glasine da je vlastitoga tetka dao smaknuti na vrlo bizaran i okrutan način. Navodno ga je bacio u kavez sa izgladnjelim psima.

U rujnu se špekuliralo zašto se već tjednima nije pojavljivao u javnosti, da bi uskrsnuo polovicom listopada hodajući uz pomoć crnoga štapa.

Nedavno je zaprijetio uporabom nuklearnog oružja te svojim ponašanjem i postupcima nagnao Opću skupštinu Ujedinjenih naroda da donese rezoluciju kojim se traži osuda režima Sjeverne Koreje i podizanje optužnice zbog zločina prema čovječnosti.

UN je progurao rezoluciju sa 111 glasova za i 19 glasova protiv, što dokazuje da čak i totalitarni režim Sjeverne Koreje ima političke saveznike i prijatelje.

Osim Kine i Dennisa Rodmana nekoliko je poduzetnika, humanitaraca i ideologa iskazalo privrženost sjevernokorejskom režimu.

Kako pišu američki mediji, sjevernojkorejske svečane vojne parade koje u mnogome posjećaju na prizore iz nacističke Njemačke ili Sovjetskog saveza, priskrbile su Jong-onovoj vladavini simpatiju bijelih supremacista i neonacista.

John Paul Cupp jedan je od simpatizera Sjeverne Koreje. Navodno je bio šef Američke skupine za istraživanje Songuna prije 10 godina dok je bio beskućnik. ‘Songun’ je načelo prema kojemu vojska ima prioritet i u političkom i u ekonomskom smislu.

Nekoliko puta je posjetio Sjevernu Koreju, a državni su ga mediji ondje predstavili kao istaknutu javnu ličnost u Americi.

Cupp je svrgnut s čela skupine nakon borbe za prevlast sa Seljačkom narodnom strankom. Njihov šef Joshua Sutter iz kamp prikolice u Južnoj Karolini vodio je Skupinu za istraživanje Sjeverne Koreje, a na njihovoj web stranici stajali su portreti Kim Il-Sunga i Kim Jong-ila te sjevernokorejska zastava.

Španjolac Alejandro Cao de Benos čelnik je Korejskog društva prijatelja na svjetskoj razini, a na web stranici se ističe potpuno priznanje vlade Demokratske Narodne Republike Koreje. Društvo broji 13.000 članova.

S ciljem promocije Sjeverne Koreje u svijetu, Benos je organizirao nekoliko studijskih putovanja u tu zemlju. Preuzeo je ulogu vodiča odjevenog u vojnu uniformu. Za posjeta se susreo i rukovao s tamošnjim dužnosnicima.

Jindallae Safarini je kćer bivšeg palestinskog veleposlanika u Pyongyangu. Ponosno ističe da je pokojni vođa Kim Jong-il njezin počasni otac. Vjeruje u priču da su blagoslovi Dragoga vođe pomogli njezinoj neplodnoj majci za zatrudni.

- Ime mi je dao moj otac Kim Jong-il, ustvrdila je u televizijskom intervjuu objašnjavajući da njezino ime na korejskom označava cvijet azaleju.

Jindallae se zadnji put pojavila u medijima 2012. kada je prvi put u 20 godina posjetila Pyongyang kako bi osnovala zakladu za zdravlje djece. Otada nije istupala u javnosti.

Psihijatar Johnny Hon, obrazovan na prestižnom Cambridgeu, još je jedna međunarodna ličnost koja podržava tamošnji režim.

Riječ je o hongkonškom poduzetniku, čelniku Global grupe, koji je zbog posla često putovao u Sjevernu Koreju početkom 2000-tih.

Prema njegovom životopisu, do 2012. godine bio je predsjednik Međunaordne zaklade Kim Il-sunga. Iako je njegov zamjenik svojevremeno tvrdio da zaklada djeluje isključivo s humanitarnim ciljem, državni mediji isticali su da joj je zadatak promocija političkih ideja.

Ipak, 2007. bio je u poziciji da predstavi međunarodnu nagradu Kim Il Sung.

- Nijedno priznanje na svijetu nije tako prestižno kao Međunarodna nagrada Kim Il-sung, izjava je koju su tada prenijeli sjevernokorejski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:53