PRAVI RAZLOG PROPASTI

KNJIGA KOJA JE RAZOTKRILA KAKO GRCI VARAJU DRŽAVU Glume i slijepce samo da uzmu 700 eura državne pomoći!

'Svi Grci varaju svoju državu za milijarde eura, ali misle da je problem u drugima...'
 AFP

NEW YORK - Knjiga ‘Potpuna katastrofa: Putovanje među novim ruševinama Grčke’ Jamesa Angelosa, koja je nedavno izdana, otkriva pozadinu grčkog društva koja je dovela do potpunog financijskog kolapsa, a jeziva slika grčkih navika u sebi sadrži i brojne paralele s našim društvom.

James Angelos je novinar slobodnjak i nekadašnji dopisnik Wall Street Journala. Kao sin grčkog imigranta tečno govori grčki, i redovito izvještava o financijskoj krizi koja tu zemlju ne napušta još od 2009. godine.

U svojoj knjizi Angelos opisuje svoja iskustva s putovanja od Salone do Atene, po planinskim selima i udaljenim otocima, i otkriva šokantne prevare koje prosječni Grci vode već dekadama, uz prešutnu pomoć svoje vlade, i razarajuće posljedice koje danas vidimo.

Možda najšokantniji primjer je Zakintos, takozvani ‘otok slijepih,’ gdje oko 800 stanovnika prima državnu pomoć od oko 700 eura zbog sljepoće ili slabovidnosti. Radi se o gotovo 2% stanovnika tog otoka, što je devet puta više od europskog prosjeka.

Angelos je razotkrio prevaru koja je počela od jedinog oftamologa jedine javne bolnice na otoku, preko načlenika koji je potpisivao isplate, a radi se samo o jednoj u nizu masovnih prevara koje godišnje grčku vladu koštaju milijarde eura.

- Raširenost navike, i uporni manjak volje vlasti da išta učine po tome pitanju je najveći od svih uzroka grčkih financijskih nedaća, tvrdi Angelos i citira istraživanje Europske komisije prema kojem izbjegavanje poreza na potrošnju zakida grčki proračun za 10 milijardi eura godišnje.

Za većinu Grka, pak, problem nije u njima već u njihovim kreditorima.

Angelos je opisao i humanitarnu katastrofu koju je prouzročio plan štednje. Velik dio knjige posvetio je i državnoj televiziji, ERT-u, gdje je tisuće djelatnika otpušteno u pokušaju vlade da uvjeri Trojku - Europsku središnju banku, MMF i Europsku komisiju - kako su ozbiljni po pitanju rezanja troškova.

Iako suosjeća s otpuštenima, Angelos napominje kako većina Grka misli da su sva četiri kanala državne televizije bila ‘negledljivo dosadna,’ a urednici i voditelji vijesti ‘glasnogovornici vlade.’

Knjigu završava pričom o ilegalnoj imigraciji i Zlatnoj zori, neonacističkoj stranci čiji je uspon jedna od najstrašnijih posljedica urušavanja Grčke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:36