EURO U ZRAKU

JUNCKER SE IGRA MOBITELOM USRED DEBATE O GRČKOJ 'Pustite me na miru, dopisujem se s Tsiprasom!'

Grčka ukupno duguje 323 milijarde eura. Banke u Grčkoj i dalje ostaju zatvorene u utorak i srijedu
A TV grab shows Greek Prime Minister's address Alexis Tsipras addressing the nation in Athens on July 1, 2015. Nearly one in two Greeks intend to vote 'No' in a weekend referendum on the terms of its bailout, but capital controls are boosting the 'Yes' camp, a poll showed today. Prime Minister Alexis Tsipras has called on Greeks to vote 'No' in the plebiscite, which will ask voters whether they want to accept the latest deal from Athens' creditors -- a deal he has branded "humiliating". AFP PHOTO / ERT
 AFP

Ministri financija eurozone danas će se sastati u Bruxelessu uoči ključnog samita lidera eurozone na kojem će, kako se očekuje, grčki premijer Aleksis Cipras predstaviti svoj novi prijedlog rješavanja dužničke krize svoje zemlje.

Kako javlja BBC, očekuje se da će plan uključivati zahtjev da se Grcima smanji dug za 30 posto. Grčka ukupno duguje 323 milijarde eura. Banke u Grčkoj i dalje ostaju zatvorene u utorak i srijedu, a Europska središnja banka (ECB) i dalje pritišće i odbija povećati hitnu pozajmicu te traži od Grka da osiguraju veće osiguranje postojećih hitnih zajmova.

Grčki premijer Cipras osokoljen je referendumskom pobjedom u nedjelju, pri čemu su birači podržali njegovu politiku, ali bi mogao biti spreman prihvatiti mnoge zahtjeve koje traže grčki kreditori.

Grčkog ministra Janisa Varoufakisa jučer je zamjenio novi ministar Euclid Tsakalotos, koji sada uskače u vrući stolac usred sudbinskih pregovora o budućnosti Grčke i Europske unije. Priznao je da je nervozan i zabrinut zbog krize, ali je napomenuo kako Grčka zaslužuje bolji dogovor.

Francuzi smatraju, sudeći po riječima premijera Manuela Vallsa, da eurozona ne može "podnijeti rizik od grčkog izlaska", te da postoji osnova za dogovor.

Njemačka je protiv bezuvjetnog otpisivanja grčkog duga, jer smatraju da bi to uništilo euro.

Danas na zasjedanju europarlamenta dogodio se i jedan mini-incident u kojem je glavni protagonist ponovno bio Jean Claude Juncker. Predsjednik Europske komisije igrao se s mobitelom usred debate oko Grčke, na što su bijesno reagiralo neki europarlamentarci. Međutim, ekscentričnog Junckera to nije prebiše uzbudilo.

- Pustite me na miru, dopisujem se s Tsiprasom - odgovorio je europarlamentarcima.









Bijela kuća pozvala Grčku i EU na kompromis

WASHINGTON - Bijela kuća pozvala je u ponedjeljak čelnike EU i Grčke da pronađu kompromis kako bi omogućili Grčkoj da ostane u eurozoni, dan nakon pobjede glasa "protiv" na grčkom referendumu.

"Referendum je završen ali naša vizija ostaje ista", objasnio je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, ocjenjujući da je u interesu obje strane da pronađe rješenje "koje bi omogućilo Grčkoj da ostane u eurozoni".

"Zadatak koji je pred europskim čelnicima ostaje isti", dodao je on.

Earnest je pozvao obje strane "da se usuglase oko niza reformi i financiranja koji omogućuju Grčkoj da bude na putu održivog upravljanja svojim dugom, ali i gospodarskog rasta".

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u ponedjeljak s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom o Grčkoj, objavila je Bijela kuća.

Dvojica šefova država spomenuli su "važnost pronalaska puta koji treba slijediti kako bi se Grčkoj omogućilo da nastavi s reformama i vrati se rastu unutar eurozone", uviđajući "da će za to biti nužni teški kompromisi sa svih strana".

Američki ministar financija Jack Lew razgovarao je telefonom s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, kao i svojim kolegom Euklidom Cakalotosom, rekao je glasnogovornik u priopćenju.

Lew je ponovio poruku predsjednika Obame u kojoj se traži od Atene i njezinih vjerovnika da pronađu "konstruktivni izlaz".

U očekivanju ključnog summita predviđena za utorak navečer europski čelnici bili su podijeljeni u ponedjeljak oko nastavka pregovora s Grčkom koja se više nego ikada nalazi u izvanrednoj financijskoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:39