BOGATO PODRUČJE

KINU RAZBJESNILI AMERIČKI VOJNI MANEVRI 'To je opasno! Ako ne prestanete s tim može se dogoditi nesreća!'

 AFP

PEKING - Službeni je Peking u petak izrazio "veliko nezadovoljstvo" što je američki vojni zrakoplov nadlijetao dio Južnokineskoga mora na kojem Kina gradi umjetne otoke, te je pozvao Washington da prestane s time ili se može dogoditi nesreća.

Kineska je mornarica izdala osam upozorenja P8-A Poseidonu, najmodernijem američkom špijunskom zrakoplovu, dok je u srijedu nadlijetao to područje, objavio je CNN koji je imao novinare u zrakoplovu.

Kina tvrdi da posjeduje 90 posto Južnokineskoga mora koje je, vjeruje se, bogato naftom i plinom, a na isto područje pravo polažu i Brunei, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je da je kineska vojska otjerala američki zrakoplov u skladu s važećim propisima jer je američki postupak shvaćen kao sigurnosna prijetnja kineskim otocima i grebenima.

"Takvo ponašanje vjerojatno će izazvati nesreću, veoma je neodgovorno i opasno i šteti regionalnome miru i sigurnosti. Izražavamo snažno nezadovoljstvo i pozivamo SAD da se strogo pridržava međunarodnoga prava i propisa te da se suzdrži od poduzimanja opasnih i provokativnih akcija", rekao je na konferenciji za novinare.

Nosač zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru (FOTO: AFP)

LT. JONATHAN PFAFF
This May 10, 2015 US Navy handout photo shows two F/A-18 Super Hornets(L and R) and two Royal Malaysian Air Force SU-30MKM/Flanker H, flying above the aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70) operating in the South China Sea during a bi-lateral exercise aimed at promoting interoperability with the Malaysian Royal Military. The Carl Vinson Strike Group is deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / LT. JONATHAN PFAFF == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / LT. JONATHAN PFAFF "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:50