I DALJE U VELEPOSLANSTVU EKVADORA

Julian Assange: ‘Možda ću cijeli život biti tu, bolje i to nego zatvor’

- Nemam problema sa zdravljem, ali lijepo je vidjeti da se ljudi brinu za mene - rekao je osnivač zviždačke stranice WikiLeaks, Julian Assange, u ekskluzivnom razgovoru za britanske novine Guardian, koji je objavljen jučer.

Novinarka Decca Aitkenhead razgovarala je s Assangeom u veleposlanstvu Ekvadora gdje se on nalazi već šest mjeseci jer je Britanija odlučila da će ga isporučiti Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za silovanje. Assange je rekao kako je spreman otići u Švedsku, ali samo uz jamstva da neće biti isporučen SAD-u gdje bi ga se moglo tužiti zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata na internetu. Švedska je ta jamstva odbila dati i Assange je utočište našao u veleposlanstvu.

Psihički dobro

- Već sam razmišljao o mogućnosti da ću ovdje morati ostati do kraja života. Sigurno mi je bolje nego da sam u zatvoru - rekao je Assange britanskoj novinarki, dodajući kako se psihički još uvijek dobro osjeća, ali mu strašno nedostaju njegova obitelj i šetnje šumom.

Iako je novinarka u svom tekstu opisala da Assange izgleda jako umorno, šef WikiLeaksa demantirao je nedavne medijske napise da boluje od kronične infekcije pluća.

Ispričao je kako iz svojeg izbjeglištva u veleposlanstvu i dalje upravlja WikiLeaksom. Ove je godine organizacija objavila više od milijun dokumenata, a sljedeće godine planira još i više pa Assange tvrdi kako su sva nagađanja da je WikiLeaks propao zbog njegove svađe s najbližim suradnicima “smiješna”.

Lampa i asistentica

U prostorijama u kojima boravi, Assange je instalirao posebnu ultraljubičastu lampu koja mu treba nadomjestiti nedostatak Sunčeva svjetla. Svaki dan s njim je i asistentica.

Nedavno je objavio knjigu “Cypherpunks: Sloboda i budućnosti interneta”, koja sadrži razgovore s nekoliko internetskih aktivista.

U njoj navodi kako je internet kao “veliko oruđe naše emancipacije postalo najopasnije sredstvo totalitarizma ikada”.

- Prešli smo put od taktičkog do strateškog prisluškivanja. Prije se taktički prisluškivalo pojedince koji su zanimali državu. Sada se strateški prisluškuje sve informacije koje dolaze i izlaze iz države - rekao je Assange.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:35