KONTROVERZNO DJELO

VIDEO: FILM O WIKILEAKSU ASSANGE JE PROGLASIO 'PROPAGANDNIM NAPADOM' Pogledajte najavu za 'The Fifth Estate'

Assange tvrdi kako se radi o propagandi kojoj je cilj ocrniti njega i Wikileaks, kao i dodatno okrenuti javnost protiv Irana
 YouTube / Dreamworks

LONDON - Ove godine, u kinima će se pojaviti film ‘The Fifth Estate’, fikcionalizirana verzija priče o internet stranici Wikileaks i njezinom osnivaču Julianu Assangeu.

Redatelj Bill Condon tvrdi kako je cilj filma, čiju produkciju potpisuje američki Dreamworks, ispričati priču o prvim danima Wikileaksa, i ‘istražiti izazove transparentnosti u dobu informacija, te oživjeti i obogatiti razgovore koje je Wikileaks već potaknuo.’

- Možda će proći desetljeća prije nego što u cijelosti razumijemo puni utjecaj Wikileaksa i kako je ta stranica potakla revoluciju u širenju informacija. Ovaj film se neće pokušati predstaviti kao konačni autoritet po tom pitanju, niti pokušati dati ikakav konačni zaključak, rekao je Condon.

Assangea u filmu glumi britanski glumac Benedict Cumberbatch, poznat po ulozi Sherlocka Holmesa u novoj BBC-evoj seriji, te kao glavni zlikovac u novim Zvjezdanim stazama.

No, unatoč deklarativnoj neutralnosti filma, Assange tvrdi kako se radi o propagandi kojoj je cilj ocrniti njega i Wikileaks, kao i dodatno okrenuti javnost protiv Irana.

Prema scenariju, koji je Assange imao priliku vidjeti, film počinje u vojnom kompleksu u Iranu, u kojem se jasno vide nuklearni simboli. Assange tvrdi kako je jasna namjera filma prikazati kako Iran sigurno gradi nuklearno oružje i kako želi ‘raspiriti plamen rata.’

- Kakve to veze ima s nama? To je laž na laž. Cijeli film je masovni propagandni napad na Wikileakse i moje suradnike, rekao je Assange iz svojeg utočišta u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Uz Cumberbatcha, u filmu će glumiti i Daniel Domscheit-Berg, Laura Linney i drugi, a očekuje se u kinima u studenom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:55