ŽESTOKO DO SAMOG KRAJA

JEDAN DAN DO IZBORA: SUTRA SE BIRA 45. PREDSJEDNIK SJEDINJENIH DRŽAVA Trump je u zaletu, ali snagu Hillary daje jak odaziv Hispanaca

 Mike Segar / REUTERS

"Ima pištolj", povikao je netko iz gledališta, a pripadnici tajne službe brzo su okružili i izvukli Donalda Trumpa iz dvorane.

Na skupu koji je republikanski kandidat održao u Renu u Nevadi ipak nije bilo atentatora na kontroverznog kandidata za idućeg američkog predsjednika iako je incident vrlo zahvalan za njega s obzirom na dodatni publicitet.

Lažni atentator - kako se brzo pokazalo - bio je samo jedan od republikanaca koji ne podnose trenutačnog kandidata stranke. "Namjera mi je bila izvući znak s natpisom 'Republikanci protiv Trumpa', odjednom su svi skočili na mene", ispričao je poslije izvođač neuspjele diverzije Austyn Crites (33).

Udarci i gušenje

"Udarali su me i gušili. Odjednom su poludjeli i pokušali zgrabiti moj natpis, počeli su se naguravati i bacati na mene, a onda je netko viknuo 'pištolj'. Zatrpan ljudima vikao sam 'to je samo znak', ali oni su nastavili. Neki su me tako držali za vrat da su me mogli ugušiti", izjavio je Crites za Guardian.

Kad se Trump vratio za govornicu, samo je rekao: "Nitko nije rekao da će biti lako... ". Prije nego što je nastala pomutnja, Trump je bio usred govora o namještanju izbora, što je optužba koju ponavlja mjesecima kako bi galvanizirao podršku, ali i stvorio ispriku u slučaju da Clinton premoćno pobijedi. Trump i republikanski vrh u Nevadi ustvrdili su da je nekoliko biračkih mjesta bilo dulje otvoreno jer su se čekali demokratski glasački dovezeni na glasanje autobusima. U toj državi na birališta je već izašao velik broj demokratskih birača.

Čak 40 milijuna birača već je dalo svoj glas, a Hillary Clinton ima prednost, prenose američki mediji. Međutim, budući da su se rezultati ranog glasanja znali pokazati varljivima, kandidati su ovaj vikend raspored pojavljivanja prilagodili anketama.

Trump se okrenuo državama koje su tradicionalno naklonjene demokratima poput Pennsylvanije, Michigana i Minnesote. Spomenute savezne države nisu za republikance glasale od 1972. godine.

"Srijeda još bolja"

"Želim da kada vas vaša djeca i unuci upitaju što ste radili 2016. možete reći da ste glasali za bolju, snažniju i pošteniju Ameriku", poručila je, pak, Hillary pojavljujući se s pjevačicom Katy Perry koja je poručila da će "utorak biti zabavan, a srijeda još i bolja". Međutim, iako većina anketa pokazuje da Clinton bolje stoji, razlika se itekako smanjila u odnosu na, primjerice, rujan, što je njezin tabor natjeralo da pojača napore.

U neočekivanoj kasnoj podršci, šef Kongresa, republikanac Paul Ryan, poručio je biračima da biraju republikanca. "Temeljno pitanje ovih izbora je ostati na trenutračnom putu opadanja ili krenuti boljim putem koji nam pruža više slobode", napisao je za CNN Ryan koji je mnogo puta kritizirao Trumpa. Makar neizgovorena podrška dobro će doći Donaldu Trumpu, baš kao i izvješće da je Zaklada Clinton priznala primitak milijun dolara od Katara. Dobrotvornu udrugu koju vodi obitelj Clinton kritiziralo se zbog sukoba interesa, a Trump je isticao zakladu kao glavni dokaz korumpiranosti Clintonovih. Sada je ta organizacija uoči izbornog dana morala priznati da je Bill Clinton dobio milijun dolara kao poklon za 65. rođendan. Poklon Kataraca nije prijavljen State Departmentu iako je to obavezno kad je riječ o inozemnim darovateljima.

Američki mediji s oprezom donose prognoze. "Florida, evo nas ponovno na istom mjestu odakle smo počeli. Unatoč svakodnevnim posjetima kandidata i više od 115 milijuna dolara za reklame, utrka je izjednačena", poručio je komentator Anthony Man iz Sun-Sentinela, lista iz Floride.

Sturgeon za Hillary

New York Times naglašavao je veliki izlazak hispanskih birača. Konzervativni Breitbart napisao je da Trump iznenađuje novinare energijom u posljednjim satima "njegove bitke za novu neovisnost Amerike". Politico je, pak, istaknuo da "za pobjedu Trump mora mnogo toga napraviti kako treba, a da izgubi, Clinton mora mnogo toga pogriješiti".

Pemijerka Škotske Nicola Sturgeon pridružila se političarima i visokim dužnosnicima koji su prekršili tradiciju da se izbore ne komentira te je podržala Hillary Clinton. Sturgeon je istaknula kako "žarko želi" da Clinton postane nova predsjednica SAD-a. "Nije savršena, ali tko jest? Ona će biti uzor ženama diljem svijeta. Želim joj sreću u utorak", napisala je.

Ima i Trump svoje inozemne obožavatelje, a nisu iz Rusije. Indijska Hinduistička armija već je proslavila pobjedu Trumpa. Uz bubnjanje i fanfare objavili su usred New Delhija da je Trump već pobijedio. Pozdravili su njegovo prijateljstvo s Indijcima u dijaspori te podržali njegov poziv o zabrani imigracije muslimana u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:56