IZBORNA LUDNICA

SVI BIZARNI KANDIDATI ZA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA Jedan bi zabranio alkohol, drugi bi legalizirao marihuanu, treći dopustio heroin i metadon na recept

Gary Johnson, Jill Stein i Evan McMullin
 Mark Kauzlarich/George Frey/Jim Young / REUTERS

Možda to zvuči malo nevjerojatno s obzirom na sve što smo čuli i vidjeli u posljednjih godinu dana, ali Donald Trump nije najbizarniji kandidat za američkog predsjednika na predstojećim izborima - ni blizu.

Naime, iako se utrka za novog stanovnika Bijele kuće realno uvijek vodi samo između predstavnika demokrata i republikanaca, svoje ime pred američku javnost smije predložiti, u principu, bilo tko. Pa su to mnogi i učinili.

Definitivno najpomaknutiji kandidat jest čovjek koji se naziva Joe Exotic. Otvoreni gay, vlasnik navodno najvećeg privatnog ZOO-a za tigrove, u svom se nastupnom videu pojavio naslanjajući se na štaku, okružen lavovima i tigrovima iz svog zoološkog vrta, pod šiltericom, u kožnoj jakni s resicama i s onim kamiondžijskim brkovima.

Stranka prohibicije

“Prva stvar, odbijam se ošišati”, govori Joe Exotic s teškim južnjačkim naglaskom, pa nastavlja: “Odbijam nositi odijelo. Homoseksualac sam, imao sam dva dečka većinu svog života, trenutačno sam vjenčan po zakonu, hvala Bogu da je to sada legalno u Americi. Imao sam u životu dosta nastranog seksa. U svojim mlađim danima isprobavao sam razne droge, nemam j..... prebijene pare, imam presudu protiv mene od onog kučkina sina dolje s Floride, a sve ovo plaća udruga ‘Joe Exotic govori za Ameriku’”.

Kandidat za predsjednika potom priča o svom poslu životinjskog timaritelja, naglašavajući da je izgradio “jednu od najvećih i najmodernijih ustanova za egzotične životinje u ovoj zemlji, barem kada su privatne osobe u pitanju”. Razvio je Exotic - koji se zvao Joe Schreibvogel prije nego što je uzeo muževo prezime Maldonado - i političku platformu, manje-više. Čini se da bi se borio za prava žena na izbor po pitanju abortusa, za veća prava LGBT populacije i za suzbijanje oružanih sloboda. Brine ga i globalno zagrijavanje. Objasnio je i po čemu se razlikuje od Trumpa.

“Ja ne znam koji k.... on puši jer ne možete izbaciti deset milijuna ljudi iz ove zemlje naprosto zato što nemamo deset milijuna bijelaca koji će onda preuzeti te poslove - i to je činjenica”, kazao je Joe Exotic.

Jim Hedges na izbore izlazi ispred 137 godina stare Stranke prohibicije, iste koja je svojedobno uspjela progurati zabranu proizvodnje i prodaje alkohola između 1920. i 1933., uz katastrofalne rezultate.

“Nisam u životu popio ni pivo. Vidio sam kakvu štetu to može izazvati. Ako se družim s ljudima i imaju neki koktel ili nešto, ja ću uzeti žličicu, umočiti u piće i onda to malo polizati, čisto da vidim kakav je okus. Na taj sam način dosad u životu popio možda uncu alkohola” (unca je otprilike 0,3 decilitra, op. a.), objasnio je 78-godišnji Hedges.

Dugo je godina radio kao poreznik u Pennsylvaniji i svirao u bendu američkih marinaca.

“Kako izbjeći metke?”

U ime stranke Legal Marijuana Now na izbore je izašao Dan Vacek. Kao što joj i ime govori, stranka je to koja se protivi prohibiciji marihuane u Americi. Vacekova agenda je sljedeća - da biste suzbili organizirani kriminal i potukli bande, treba im oduzeti izvor prihoda.

“Možete djecu naučiti da kažu ‘ne’ drogi, a kako ćete ih točno naučiti da izbjegavaju metke? Ja ću govoriti istinu. Takozvani rat protiv droge jest i uvijek je bio rat protiv naroda, a poglavito rat protiv rasnih i etničkih manjina. Rezultat je katastrofalan”, kazao je.

Vacek, koji svoju religijsku pripadnost definira kao etiopsko-cionističko-koptsko kršćanstvo, zalaže se za to da svaki čovjek - ili barem svaki Amerikanac - ima pravo kultivirati svoj komadić vrta. K tome još zahtijeva momentalnu legalizaciju kućnog uzgoja kanabisa, brisanje starih sudskih presuda vezanih uz kanabis te zabranu testiranja zaposlenika na prisutnost droga u organizmu.

Evan McMullin, nekadašnji operativac CIA-e, nezavisni je kandidat i predstavnik “uljuđene konzervativne populacije” kojoj je Trump neprihvatljiv, a Hillary utjelovljenje Sotone. Protivi se abortusu i zalaže za rušenje znamenitog presedana Roe v. Wade. Što se tiče istospolnih brakova, vjeruje da je “tradicionalni brak onaj između muškarca i žene”, ali poštuje odluke sudova koji su donijeli suprotne presude. McMullin podržava slobodnu trgovinu, pa i sporazume poput NAFTA-e i predloženog TTIP-a, prihvaća konsenzus znanstvenika o globalnom zagrijavanju, a što se tiče domaće sigurnosti, zauzima se za snažniju prisutnost na granicama, ali masovne deportacije odbacuje. Guantanamo bi ostavio otvoren.

Darrell Castle na izbore će kao predstavnik Constitution Partyja, bogati je odvjetnik koji je obećao da će, uđe li u Bijelu kuću, odmah povući Ameriku iz UN-a i NATO-a. “Ono što vrijedi braniti, to su naše granice. Ako već možemo osiguravati granice Koreje ili Njemačke, možemo osigurati i granice SAD-a.”

Nebulozni planovi

Prethodno nabrojani kandidati nemaju previše šansi osvojiti veći broj glasova, osim onih koje im udijele članovi obitelji i, eventualno, neki prijatelji. Međutim, Gary Johnson iz Libertarijanske stranke prema posljednjim anketama ubire 4,8 posto, a kandidatkinja Zelenih, Jill Stein, ima šanse za 2,1 posto glasova. Premda su ih nominirale relativno etablirane stranke, ni Johnson ni Stein nisu imuni od potpuno nebuloznih planova i najava za slučaj da zasjednu u Ovalni ured.

Johnson bi legalizirao, regulirao i oporezivao prodaju marihuane, a heroin i metadon bi bili dostupni na recept. Ukinuo bi sustave zdravstvene zaštite - Medicare za starije i Medicaid za siromašne za 43 posto, kao dio rezova teških ukupno 1,78 bilijuna dolara. Ukinuo bi korporativni porez na dobit, savezni porez na prihode, porez na kapitalnu dobit i uveo nacionalni porez od 23 posto, u osnovi PDV. Ukinuo bi Poreznu upravu, zajedno s ministarstvima obrazovanja te urbanog razvoja. Jill Stein ima mnogo neobičnih ideja, ali ona na kojoj zasniva gotovo cijeli program jest da bi, kao što je država izvukla banke 2008./2009., tako ona otpisala sve studentske kredite kroz program “kvantitativnog popuštanja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:35