OPUŠTEN DIKTATOR

Jabuka pada daleko od stabla: Za razliku od svog tate, Kim Jong-un vojnicima daje POLJUPCE

Novi sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u svojim je javnim pojavljivanjima u kojima grli djecu i vojnike pokazao da će se njegov stil vladanja razlikovati od onog koje je provodio njegov hladni i nepristupačan otac, tvrde zapadni mediji u analizama prvih javnih istupa novoustoličenog diktatora.

Državna televizija Sjeverne Koreje objavila je nekoliko izvješća posjeta Kim Jong-una vojnim objektima diljem zemlje i na svima se može vidjeti nasmijanog i dobro raspoloženog mladog diktatora kako prisno razgovara s vojnicima, tapše ih po ramenu, a tu i tamo čak i zagrli i poljubi.

Čak probao hranu

Režimska televizija nedavno je objavila i reportažu s Kimovog posjeta jednoj školi u glavnome gradu i tamo je vođa bio okružen nasmijanom djecom koju je grlio i ljubio - prizor koji je bio nezamisliv za njegova oca Kim Jong-ila . Vođa je bio sa školarcima i tijekom njihova objeda, pa je probao i hranu, kao što je to učinio i nekoliko dana ranije prigodom jednog posjeta vojarni, što su kamere, naravno, vjerno zabilježile. Kako tvrde analitičari, različitost njegova “imidža” u odnosu na oca nije posljedica razlike u karakterima nego promišljene kalkulacije. Nakon razdoblja neimaštine i gladi koja je ubila stotine tisuća ljudi, vlast je odlučila u kolektivno sjećanje dozvati lik Kim Il Sunga , utemeljitelja režima koji je imao običaj prisno komunicirati sa svojim podanicima i često se pojavljivao na slikama okružen nasmijanom djecom i vojnicima. “Kim Jong-un će nastojati izgledati opušteno u masi. Pokušat će formirati bliske odnose s ljudima, više nego što je to njegov otac činio. Imitiranje Kim Il Sunga zasigurno će mu pomoći, jer narodno sjećanje na njegova oca Kim Jong-ila nije ugodno. Većina ljudi, međutim, ima ugodna sjećanja na vremena Kim Il Sunga”, izjavio je za agenciju AP Koh Yu-hwan sjevernokorejski profesor sa Sveučilišta Dongguk u Seulu.

Dojam sposobnosti

Inače, novi vođa je u prvim tjednima vladavine posjetio veliki broj vojnih objekata i to s nakanom da se građanima pošalje poruka o tome kako Kim Jong-un ima nadzor nad vojskom, najvažnijom institucijom režima. Još jedna poruka koja je kroz njegove brojne posjete poslana jest da je neprikosnoveni i voljeni autoritet, kako za mlade vojnike tako i za generale. “Kim Jong-un očito se trudi biti aktivan tijekom posjeta vojnicima i prisno se družiti s njima, kako bi podigao moral vojsci i svoj status među njima. Vladari Sjeverne Koreje očito šalju poruku da novi vođa može dobro zapovijedati vojskom”, rekao je Kim Yeon-su, stručnjak za S. Koreju sa Sveučilišta za nacionalnu obranu Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:10