KIM JONG NAM OTVORIO DUŠU

Brat novog sjevernokorejskog vođe: Moj brat je obična marioneta iza koje stoje pravi vladari

Nova knjiga o obitelji Kim Jong-ila, točnije o njegovu najstarijem sinu Kim Jong-namu, izlazi ovih dana u Japanu, a riječ je o štivu nastalom na temelju razgovora i e-mailova koje je autor razmjenjivao s Kim Jong-namom od 2010.

“Bojim se da je režim na rubu kolapsa, a moj brat Kim Jong-un samo marioneta u rukama prave vlasti”, kaže Nam, među ostalim, u porukama u inboxu novinara Yojija Gomija. Uoči izlaska knjige nema mnogo detalja o sadržaju, no objavljeno je da je sam Nam tražio od autora da “sačuva njegove misli” i da ih “objavi u prikladno vrijeme”.

Sin u Mostaru

Svaka nova vijest o obitelji preminulog Dragog vođe presipituje se nadugo i naširoko u susjednim zemljama, posebice u Južnoj Koreji i Japanu, pa je tako i s ovom knjigom . Južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo smatra da je Kim Jong-nam komunikacijom s japanskim novinarom želio osigurati teren za svoje preseljenje u Japan, a iste su novine objavile i da se Nam možda želi pozicionirati kao glas reforme. On je i prije znao kritizirati svoju obitelj i zemlju i riječima se zalagati za reforme. Smatra se crnom ovcom obitelji.

“Kineska vlada me štiti, ali i nadgleda. To mi je neizbježna sudbina”, rekao je Nam o Kini. Također je rizjavio da želi pomoći svom mlađem bratu, no da to želi učiniti živeći u inozemstvu. Nam također tvrdi da je Sjeverna Koreja vrlo nestabilna iznutra i vjeruje da će, ako dinastija padne, zemljom nastaviti vladati vojna hunta koja sada ima “strašnu moć”. - Pjongjang više od svega želi normalizirati svoj odnos sa SAD-om. Mislim da bi sve zemlje trebale tražiti dijalog. Kad se zemlju tjera na rub, to daje snagu tvrdolinijašima koji su skloni provokacijama”, rekao je Nam. Komentirao je i incident s otvaranjem vatre na otok Jeonpjeong u studenom 2010. “Mislim da je Pjongjang napao jer zna da jug neće reagirati”, rekao je Nam.

Inače, 41-godišnji sin Dragog vođe bio je očev dezignirani nasljednik, no onda je pao u njegovu nemilost. Poznat je kao strastveni kockar i ženskar, otac nekoliko djece s različitim ženama, jedinim poznatim unucima Dragog vođe. Dječak koji je upisao mostarski fakultet, Han-sol, je njegov sin. Nam je, priča se, ispao iz “igre za prijestolje” nakon što je 2001. uhićen u pokušaju ilegalnog ulaska u Japan s lažnom putovnicom Dominikanske Republike.

Lažna putovnica

Njegovo lažno ime u slobodnom bi prijevodu značilo “debeli medo”, a ova indiskrecija razbjesnila je navodno Dragog Vođu. Osramotio je obitelj, smatrao je Kim stariji, izjavom da je samo želio posjetiti Disneyland u Tokiju. Bio je u društvu s dvije žene i 4-godišnjim djetetom. Još ranije se tvrdilo da je čest posjetitelj tokijskih ulica poznatih po prostitutkama. Inače, Nam već dugo živi izvan Sjeverne Koreje, ima kuću u Macau, gdje je najčešće, ako nije u Pekingu. Nije viđen na službenim ceremonijama ispraćaja svog oca. U međuvremenu, očevo mjesto preuzeo je Kim Jong-un, najmlađi sin. Srednji je sin otpao navodno jer je “preženstven i nježan”.

Dodvoravanje Japanu

Mnogi vjeruju da su “prijateljstvo” i “mali internetski razgovori” s novinarom bili dio njegove taktike da dobije azil u Japanu. On je i prije bio jedina osoba u obitelji koja je davala intervjue stranim novinarima. U njima je tada želio sreću svom bratu na mjestu nasljednika vođe zemlje. No, čini se da je Kim Jong-nam postao mnogo hrabriji nakon očeve smrti, a navodno odnedavno ima profil na Facebooku na kojem ismijava mlađeg brata. Neki mediji navode kako se Nam nikad nije vidio s polubratom Kim Jong-unom koji sada, barem formalno, vodi zemlju.

- Prenošenje vlasti na treće koljeno nije prihvatljivo. Zemljom će i dalje vladati moćna politička elita. Sumnjam da osoba koju se pripremalo samo dvije godine može upravljati zemljom, izjavio je Nam. Prema njemu najmoćnije osobe iz obitelji su njegova teta Kim Kjong-hui i njen suprug Jang Song-taek. O njima je novinaru pričao samo samo dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48