RADIKAL SE VRAĆA

HRVATI U SRBIJI 'Zabrinuti smo zbog povratka Šešelja zbog opravdanih i razumljivih razloga'

(FILES) A file photo taken on March 6, 2009 shows Serb ultranationalist leader Vojislav Seselj attending his trial on charges of crimes against humanity at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague. The tribunal is to rule on May 4, 2011 on a demand by Seselj to be acquitted for war crimes and crimes against humanity following the prosecution's presentation of evidence during the first stage of the process. He is charged with the persecution of Croat, Muslim and other non-Serb populations and their expulsion from areas of Croatia, Bosnia and Serbia between 1991 and 1994. AFP PHOTO/ POOL /VALERIE KUYPERS ***netherlands out - belgium out***
 AFP

NOVI SAD Privremeno puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na slobodu iz Haaga izazvalo je opozitne reakcije unutar vodstva hrvatske manjine u Srbiji.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić izjavio je kako vjeruje da će se, ako i bude politički aktivan, Vojislav Šešelj fokusirati na svoje nekadašnje suborce u Srpsko radikalnoj stranci, a koji su sada lideri Srpske napredne stranke.

- Kada je pitanju naša hrvatska zajednice, mislim da razloga za strah nema jer se vrijeme kada je bila u neposrednoj opasnosti više vratiti neće - rekao je Kuntić.

Opravdani razlozi

S druge strane, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, politički analitičar Tomislav Žigmanov, smatra da su “na temelju opravdanih i razumljivih razloga Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog nenadanog dolaska Šešelja u Srbiju”.

- Šešelj je osoba koja je bila uključena u protjerivanja Hrvata iz Srijema i prepoznaje se kao snažan identifikacijski moment tragedije ovdašnjih Hrvata. Tim prije jer su njegovi najbliži suradnici, istina nakon razlaza s njim od prije četiri godine, danas na vlasti u Srbiji - naveo je Žigmanov.

Stabilnost države

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pak da lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju želi “dobrodošlicu, dobro zdravlje i brz oporavak”.

Na pitanje novinara da li je o uvjetima Šešeljeva puštanja razgovarao s Haškim tribunalom, odgovorio je niječno.

Komentirajući izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandra Vulina koji je rekao da je puštanje na slobodu Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije, premijer Vučić je naveo da Vulina poštuje, ali da tu njegovu izjavu neće komentirati.

- Što se tiče stabilnosti Srbije i mnogih koji čekaju nekakvu vrstu nestabilnosti, podsjećam da su mnogi prizivali ‘ukrajinski scenario’ u izbornoj kampanji - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je dodao da će se onoga trenutka kad narod bude mislio da mu je bolje s Pajtićem, Šešeljem, ili bilo kojim drugim političarom, on osobno istog trenutka skloniti s vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27