'POBJEGLI' U SVEMIR

Houston, imamo problem. U centru NASA-e izgubili opremu od 500 tisuća dolara

NASA engineers stand by Mars Science Laboratory's aeroshell, a conical shell that will help protect the rover "Curiosity," a robot the size of a car, from the searing temperatures of atmospheric entry when it lands on Mars, shown at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Calif., Monday, April 4, 2011. (AP Photo/Damian Dovarganes)
 Damian Dovarganes

HOUSTON - U posljednjih desetak godina mediji su nekoliko puta pisali o tome kako su američki astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ostali bez nekoliko skupih instrumenata jer su im “pobjegli” u svemir.

Velik problem

No, slični problemi zaokupljaju i NASA-ino osoblje na Zemlji. Naime, revizija obavljena u Svemirskom centru Kennedy na Floridi pokazala je da je prošle godine izgubljeno opreme u vrijednosti od 500.000 dolara.

- Svjesni smo problema, morat ćemo uložiti napore kako bismo spriječili gubitak opreme - izjavio je za ABC Action News Allard Buetel, glasnogovornik NASA-e.

Među izgubljenom opremom najviše je kompjutora, TV prijemnika i radiouređaja. Za neke se instrumente pretpostavlja da su ukradeni, no većina ih je zagubljena tijekom reorganizacije ili kada su zaposlenici napuštali Svemirski centar Kennedy. Za mnoge od uređaja pretpostavlja se da bi se nakon opsežnije potrage mogli pronaći.

Nema traga

Iako u NASA-i tvrde da je većina izgubljene opreme stara i neupotrebljiva, nekoliko je prilično skupih instrumenata kojima se ne može ući u trag.

Tako se na popisu najskupljih uređaja izgubljenih 2010. godine, među ostalim, nalaze digitalni rekorder Vidge koji stoji više od 100.000 dolara, jedan detektor po cijeni od 6740 dolara te satelitski telefon vrijedan 2699 dolara.

Bivši NASA-in zaposlenik Keith Cowing smatra da je problem s izgubljenom opremom neizbježna posljedica svršetka 30-godišnjeg programa Shuttle. Podsjetimo, u lipnju ove godine planira se posljednji let shuttlea na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:46