PODSJETNIK NA TRAGEDIJU

Velika suša isušila jezero i otkrila dio raketoplana Columbija, uništenog u strašnoj nesreći još 2003.!

Sferoidni predmet pojavio se u jezeru Nacogdoches, sjeverno od Houstona, a bio je jedan od 18 spremnika na Columbiji koji su pružali energiju
 AFP

WASHINGTON - Komad Space Shuttlea Columbia, koji je 2003. godine uništen pri ulasku u atmosferu, pronađen u istočnom dijelu Teksasa gdje su jake suše isušile jezero i otkrile ostatke posljednje velike svemirske nesreće, priopćila je NASA.

Sferoidni predmet pojavio se u jezeru Nacogdoches, sjeverno od Houstona, a bio je jedan od 18 spremnika na Columbiji koji su pružali energiju za napajanje letjelice, pojasnila je bila NASA-ina glasnogovornica Lisa Malone.

- Prošlog tjedna kontaktirao nas je šerif iz Nacogdochesa navodeći kako je pronašao nešto za što smatra da je ostatak Space Shuttlea Columbia. Suša je spustila razinu vode i otkrila spremnik - objašnjava Malone.

Fotografije pronađenog dijela poslane su inženjerima u NASA-in Svemirski centar Kennedy koji su ubrzo došli do zaključka kako je sigurno riječ o Columbijinom dijelu. Slični spremnici pronađeno je proteklih godina.

Podsjetimo, raketoplan Columbia raspao se 2003. godine pri povratku na Zemlju. U nesreći je poginulo svih sedam članova posade i trag ostataka protezao se više stotina kilometara.

Malone navodi kako je do 40 posto dijelova Columbije pronađeno.

Prošlog mjeseca 30-godišnji NASA-in svemirski program Space Shuttle završio je povratkom posljednjeg raketoplana , Atlantisa, s Međunarodne svemirske postaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:28