A GDJE JE DIKTATOR?

Gadafijev sin Khamis ubijen, a supruga i kći pobjegle u Alžir

Khamis je navodno ubijen dok je bio u automobilu, kojeg je pogodio projektil ispaljen iz NATO-vog Apache helikoptera

ZAGREB - Khamis Gadafi, jedan od sinova pukovnika Muamara Gadafija , ubijen je u zračnom napadu NATO-a, priopćili su danas libijski pobunjenici, a prenio Sky News.

Khamis je navodno ubijen dok je bio u automobilu, kojeg je pogodio projektil ispaljen iz NATO-vog Apache helikoptera i to na lokaciji udaljenoj oko 60 kilometara od glavnog libijskog grada. Identitet Khamisa potvrdio je, prenosi Sky News, čovjek koji tvrdi da je bio Khamisov tjelohranitelj.

U međuvremenu, alžirsko ministartsvo vanjskih poslova je priopćilo da su Gadafijeva supruga Safija, kći Ajša te dva sina, Hanibal i Mohamed, te njihova djeca u ponedjeljak ujutro ušli u tu zemlju. Tu je vijest, prenose svjetski mediji, prenijela alžirska državna novinska agencija, navodno citirajući ministarstvo vanjskih poslova te države.

Ministarstvo je o ulasku članova Gadafijeve obitelji navodno obavjestilo i Ujedinjenje narode te pobunjeničko nacionalno tranzicijsko vijeće, a televizijska kuća CNN prenosi kako izvori bliski obitelji tvrde da je Gadafijeva kći Ajša u poodmakloj trudnoći te da bi trebala roditi početkom idućeg mjeseca. Reagirajući na vijesti o tome da se dio Gadafijeve obitelji nalazi pd "alžirskom zaštitom", libijski pobunjenici su istaknuli da se u tom slučaju radi o "činu agresije", prenijela je novinska agencija Reuters.

Ukoliko se ti navodi, kao i onaj da je Khamis ubijen u napadu, pokažu točnima, ostaje još uvijek nepoznato gdje se nalazi ostatak Gadafijeve obitelji, dakle sinovi Saif al-Islam (koji se nedavno, i to nakon što su pobunjenici priopćili da su ga zarobili, pojavio u Tripoliju slobodan), Mutasim i Saadi kao i druga Gadafijeva kći Hana, koju je pukovnik posvojio i za koju se tvrdilo da je poginula u američkom napadu na Tripoli 1986. godine, a za koju su se proteklog tjedna počele širiti glasine da je ipak živa te da čak radi u bolnici u Tripoliju.

No, unatoč informacijama o članovima njegove obitelji koje su se danas pojavile, ključno je pitanje i dalje neodgovoreno, a to je gdje se točno nalazi libijski pukovnik. Prema nekim navodima iz pobunjeničkih redova sumnja se da je možda čak pobjegao u pustinju i to blizu granice s Alžirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:15