OSVAJANJE ULICA

FOTO Vodi se velika bitka za Gadafijev rodni grad: Vladine snage ušle u Gadafijevu palaču

Nova libijska vlada poslala je dvije svoje postrojbe u jedno od najjačih uporišta Gadafijevih snaga koje već dugo čvrsto čuvaju svoje položaje. Dugi zastoj natjerao je snage nove libijske vlade na očajničke poteze, no borbama za svaku ulicu Sirta ne nazire se skori kraj
Libyan National Transitional Council (NTC) fighters search a room at ousted Libyan leader Moamer Kadhafi's Sirte palace, partly destroyed by NATO air raids according to fighters, on October 9, 2011. Forces of Libya's new regime were on the verge of claiming full control of Moamer Kadhafi's hometown Sirte after seizing its showpiece conference centre and university from his diehards. AFP PHOTO/ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS

SIRT - Znam da je to praktički samoubilačka misija, ali radim to za ovaj narod, svoju braću i sestre. Oni koji su izginuli, nisu život dali uzalud - objašnjava Muhamed Hasan Bagha reporteru britanskoga Telegrapha.

Mladi Libijac

Mladi 20-godišnji Libijac dobrovoljno se javio da se starim sovjetskim tenkom zabije u zid koji štiti neprijateljske, progadafijeve snage, začahurene u zgradi sveučilišta u Sirtu, i probije ga.

Naime, mjesec i pol od velike ofenzive na Tripoli, kojom je glavni grad pao u ruke dotadašnjih pobunjenika, u rodnom gradu svrgnutoga pukovnika Moamara Gadafija njegovi se pristaše bore do smrti. Pobunjenici vuku očajničke poteze, a primjer je opasna misija koju je odlučio izvesti mladi Bagha. Prije nego što se zabije u zid, Bagha mora prijeći čistinu na kojoj će biti kao na dlanu neprijateljskim granatima. Na potencijalno smrtonosnu misiju odlučio se nakon što 36 sati zasipanja protivnika artiljerijskom paljbom nije dovelo do pomaka.

Dvije postrojbe

Prije otprilike tjedan dana dvije postrojbe nove libijske vlade, jedna iz Bengazija, a druga iz Misrate, krenule su u napad zaokruživanjem neprijatelja kako bi napokon slomile otpor u tom gradu. No, protivničke snage i dalje su čvrsto ukopane u središtu grada. Između dviju vatri su civili koji se skrivaju u svojim domovima ili ranjeni leže u gradskoj bolnici.

Situacija u gradu je očajna. Kilometar od bunkera u kojemu su snage libijske nove vlade nalazi se bijela zgrada u kojoj su snage odane bivšem režimu. S lijeve strane zgrade u kojoj su gadafijevci je bolnica u kojoj nema vode, struje ni hrane. S desne je strane zgrada sveučilišta u koju će se zabiti Bagha kako bi njegova strana dobila veće šanse da eliminira snajperiste koji im zadaju najviše problema.

Druge četvrti

U međuvremenu dvije strane izmjenjuju topovsku vatru. U drugim četvrtima bore se za svaku ulicu i svaku kuću dok se grad raspada. Tanki stupovi dima dižu se u blizini položaja sukobljenih strana, no u drugim dijelovima grada situacija je za nove vladare Libije nešto bolja.

Snage nove libijske vlade tvrdile su stranim reporterima da u gradu nije ostalo mnogo obitelji, nego su ondje većinom afrički plaćenici iz Čada, Nigera i Mauritanije. No, kolone izbjeglica koje su pretprošlog vikenda bježale iz grada opovrgavaju njihovu tvrdnju.

Snajperi su problem

- Bit će gotovo za najviše dva dana. Jedini su nam problem snajperi, inače bismo već završili ovu bitku - kaže Muhamed Avib koji se borio i u Misrati. NATO-ovi stručnjaci vjeruju da je 80 posto grada očišćeno od Gadafijevih pristaša, ali za onih 20 posto, procjenjuju oni, trebat će sigurno više od optimistična dva dana što je procjena koju navode bivši pobunjenici. Nakon bitke za Sirt može početi borba za Bani Walid, drugo uporište Gadafijevih snaga. No dotad će se još pričekati. U međuvremenu, nakon njegova odlaska u misiju, nitko nije vidio 20-godišnjeg Baghu i ne zna mu se sudbina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35