SEKS SKANDAL

FOTO Tko je fatalna crnka zaslužna za ostavku šefa CIA-e: Bogata posvuduša koja muti sa svakim oficirom

Kelley je razmijenila 30-ak tisuća mailova s generalom Allenom. Neki su ‘krajnje neprimjereni’, neki ‘koketni’...
 AP Photo/Chris O'Meara

Teško da je to ikada željela, a još manje planirala, ali donedavno poluanonimna dokona kućanica Jill Kelley postala je jedna od glavnih tema u svjetskoj javnosti, poglavito američkoj. Fotografija pristale crnke u utegnutoj žutoj haljini obišla je planet, a kako i ne bi; što direktno, što indirektno zaslužna je za ostavku šefa CIA-e Davida Petraeusa te za vjerojatno upropaštavanje karijere Johna Allena, zapovjednika savezničkih vojnih snaga u Afganistanu koji je uskoro trebao preuzeti zapovjedništvo nad snagama NATO-a u Europi.

Prijeteći mailovi

O tom špijunsko-seksualnom skandalu piše se već nekoliko dana, ali vrijedi podsjetiti: prošloga ljeta Jill Kelley potužila se poznaniku u lokalnom uredu FBI-a u njezinu gradu Tampi na Floridi da dobiva prijeteće e-mailove “pune ljubomore” od nepoznate osobe. Pokazalo se da ih je slala Paula Broadwell, autorica biografije Davida Petraeusa i - ispostavilo se provjerom njezina računa elektronske pošte - njegova ljubavnica. Petraeus je zbog izvanbračne afere promptno podnio ostavku, a daljnja istraga FBI-a otkrila je između 20 i 30 tisuća e-mailova koje je Kelley razmjenjivala s generalom Allenom, a od kojih su neki “krajnje neprimjereni”, a drugi pak “vrlo koketni” (premda to samo po sebi ne dokazuje ičiji preljub).

Pa tko je zapravo ta fatalna Jill Kelley i odakle ona u cijeloj priči?

Odustala od medicine

Prije svega, rođena je u obitelji Johna i Marcelle Khawam, Libanonaca koji su se u Sjedinjene Američke Države, točnije u Philadelphiju, doselili 70-ih godina prošloga stoljeća i vodili su restoran Sahara u mjestu Voorhees u saveznoj državi New Jersey.

U Libanonu je tata navodno bio relativno poznat muzičar, a mama kuharica koja je često ugošćavala istaknute političke i kulturnjačke likove, a sada žive u Washington Crossingu. Danas 37-godišnja Jill ima sestru blizanku Nathalie, odvjetnicu specijaliziranu za slučajeve zviždača, stariju sestru Caroline te brata Davida, a živi u Tampi s mužem Scottom te troje djece, koja imaju četiri, dvije i jednu godinu.

Scott Kelley, inače, ugledan je kirurg u klinici Watson u gradu Lakeland na Floridi, a do 2008. godine bio je šef onkologije u Istitutu za istraživanje raka H. Lee Moffitt u Tampi. I Jill je, navodno, studirala medicinu, ali je od studija odustala kada se par odlučio za prvo dijete. Scott Kelley je stažirao u Philadelphiji, gdje je Jill živjela do 25. godine, pa je vrlo lako moguće da su se upoznali u njezinu rodnom gradu.

Priopćenje s mužem

Bilo kako bilo, Jill Kelly nije se nakon izbijanja skandala pretjerano oglašavala u medijima; zajedno sa suprugom odaslala je priopćenje u dvije rečenice: “Mi i naša obitelj prijatelji smo s generalom Petraeusom i njegovom obitelji više od pet godina. Poštujemo njegovu i želju njegove obitelji za privatnošću i želimo isto za naše troje djece”.

S druge strane, prema blagoglagoljivom opisu jednog od Allenovih kolega, Kelley je “bogata posvuduša koja se smrtno dosađuje i muti s ama baš svakim visokim oficirom, jer odrađuje neplaćene poslove kao ‘počasna vojna ambasadorica’”.

Osim što je nedavno postala počasna konzulica Južne Koreje za Floridu, New York Times objavio je da je Kelley volonterska ambasadorica za jednu od najmisterioznijih komponenti američke vojske: Joint Special Operations Command (što bi se moglo prevesti kao Udruženo zapovjedništvo za posebne operacije, što svakako implicira nekakve mutne ili barem polumutne poslove).

S bazom u Fort Braggu u saveznoj državi Nova Karolina, JSOC je osnovan prije 30 godina kako bi, barem službeno, “istraživao zahtjeve i tehnike za posebne operacije, osigurao međudjelovanje i standardizaciju opreme, planirao i provodio vježbe i treninge za posebne operacije te razvijao taktike za udružene posebne operacije”.

No, NYT piše da JSOC provodi supertajne protuterorističke misije, a da su pod njihovom ingerencijom čak i elitne jedinice poput Navy SEAL-ova. Budući da je JSOC bio presudan u CIA-inoj istrazi nedavnog terorističkog napada na američku ambasadu u Benghaziju, sasvim je lako moguće da su se Jill Kelley i David Petraeus susretali i službeno, a da su se vrlo često suretali privatno - to već nije nikakva tajna.

Ljubav prema vojsci

Naime, osim što volontira za JSOC te sudjeluje u brojnim udrugama i humanitarnim organizacijama, Kelley je, recimo to tako, i časnica za vezu s civilnim društvom za bazu zrakoplovnih snaga McDill, lociranu u Tampi, a jedan od njezinih tipičnih poslova u toj funkciji odradila je 2010. godine.

Tada je u šatoru podignutom na travnjaku svoga doma u Tampi organizirala tulum na temu gusara, čiji su počasni gosti bili - Petraeus i njegova žena Holly. Na zabavu su došli u policijskoj pratnji koju je sačinjavalo točno 28 policajaca. General je nosio bež šiltericu i ležernu odjeću, a rado je sa svojom ženom - s kojom je u braku 37 godina - pozirao za fotografiju s Jill i njezinom blizankom Natalie. Kako je izvijestio lokalni list Tampa Tribune, jele su se tortice od rakova i janjeći kotleti.

Prema istom izvještaju, Jill Kelley je bila vrlo posvećena organizaciji partyja koji su donosili neku korist vojsci. “ Jill je bila tako fenomenalna klijentica”, rekla je Linda Baldwin, vlasnica lokalne agencije za organizaciju zabava Events by Amore, koja je radila catering za gusarski tulum. “Ona je radila toliko toga za vojsku, fantastična je majka i izvanredna supruga; nema dovoljno lijepih riječi za nju. Za vojsku nikada nije štedjela. Sve je bilo posvećeno njima”.

Odakle tolika silna ljubav prema “sivomaslinastoj boji”, zasad nema konkluzivnog objašnjenja. Ima, međutim, dosta sumnje u njezinu priču.

“Ja nemam blage veze tko je ta žena”, poručila je preko CNN-a Karyn Anjali, dugogodišnja selebriti kolumnistica za lokalni magazin Panache Vue, koji se bavi isključivo životnim preokupacijama visokog društva Tampe. “Dugi, dugi niz godina pratim sve velike događaje u ovome gradu, i vojne i civilne, i moram priznati da sam malo iznenađena što je ne poznajem. Svi mi uglavnom idemo na ista mjesta, jedemo u istim restoranima, idemo na iste tulume, odrađujemo iste događaje. Ja sam, recimo, prilično poznata osoba ovdje, ali nju - nju ne poznajem.”

U međuvremenu, u medijima se oglasio David Khawam, brat Jill Kelley. Dao je kratki intervju podružnici CNN-a pod imenom KYW Philadelphia, u kojemu je naglasio da je njegova sestra jedna “predana majka i supruga”.

Angažirala odvjetnika

“Dobila je anonimne mailove i zbog svog ugleda i položaja jednostavno se uplašila. Podnijela je pritužbu lokalnim vlastima, a to je izazvalo lančanu reakciju i dovelo do svega što se sada događa”, otkrio je toplu vodu David Khawam, koji je nakon tog istupa ekspresno začepio gubicu pa obitelj sada sve upite preusmjerava na stanovitu Judy Smith, spin doktoricu iz Washingtona.

Osim nje, Kelley je angažirala i odvjetnika Abbea Lowella, koji ima iskustva s delikatnim eskapadama slavnih: naime, zastupao je osramoćenog bivšeg senatora Johna Edwardsa (koji je također “pao” na izvanbračnoj aferi i zataškavanju iste) te zbog podmićivanja utamničenog lobista Jacka Abramoffa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:46